Stress Woordenboek

Hieronder tref je een stress woordenboek aan. Hierin staan de meest voorkomende signalen die te zien zijn als de hond stress heeft.

Bron: Whole Dog Journal
Vertaling: Marianne van Dijk

Vermagering.
Stress veroorzaakt verlies van eetlust. Een hond die beloningen weigert die hij normaal graag tot erg graag eet, kan afgeleid zijn of gewoon geen honger hebben. Maar weigeren te eten is normaal gesproken een teken van stress.

Sussende (kalmerende) en respect signalen.
Sussend en respect tonend gedrag zijn niet altijd aanwijzingen dat er sprake is van stress. Het zijn belangrijke alledaagse communicatie middelen om de vrede in de sociale rangorde te bewaren en is vaak ook te zien in kalme, stressvrije ontmoetingen. In de sociale omgang hebben ze het doel om de rust in de groep en de veiligheid voor de groepsleden te bevorderen. In samenhang met andere gedragingen en signalen kunnen ze wel een teken van stress zijn. Sussende en respectsignalen zijn onder andere

Trage bewegingen:
Sussende/ respect tonende honden lijken zich te bewegen in slow-motion.

Beklikken:
Sussende/respect tonende honden likken de bek van de hond die hoger in rang staat in de sociale groep.

Zitten, liggen, buik laten zien:
Honden nemen een lage lichaamshouding aan waarbij ze eventueel kwetsbare delen letterlijk blootgeven.

Kop wegdraaien, oogcontact vermijden
Honden vermijden oogcontact waarbij ze hun nek tonen

Vermijding
Honden draaien zich af, sluiten zich af, ontwijken aanraking en beloningen van de baas.

Fronsen van de wenkbrauwen
Vacht of spierrimpeling in het voorhoofd van de hond of rondom de ogen.

Moeilijk leren
Honden leren slecht en langzaam als ze onder veel druk staan.

Spijsverteringsproblemen
Braken en diarree kunnen wijzen op ziekte, maar ook op stress. Het spijsverteringssysteem reageert sterk op stress. Wagenziekte is vaak een stressreactie.

Overspronggedrag.
Dit is gedrag dat een hond laat zien als hij een intern conflict probeert op te lossen. Het kan optreden bij een hond die gestressed en geisoleerd is en verschilt daarin van gedrag wat vertoond wordt in relaties. Bijvoorbeeld bij een hond die alleen gelaten wordt in een onderzoekskamer in een dierenkliniek

Knipperen; Ogen knipperen sneller als normaal

Neuslikken; De tong van de hond flits een of meerder malen naar buiten

Klapperende tanden

Zichzelf Krabben
Uitschudden Alsof hij nat is, terwijl hij dat niet is.

Gapen.
Kwijlen:
Kan een teken van stress zijn, of van de aanwezigheid van eten maar ook een aanwijzing voor verwondingen aan de bek of maagproblemen.

Overmatige vachtverzorging
Hond likt en bijt veel en vaak in zijn voetzolen, poten, flanken, staart en geslachtsgebieden tot aan zelfverwonding toe.

Hyperactief
Panisch gedrag, ijsberen, soms geïnterpreteerd als negeren, “gek doen” of zelfs de baas negeren, ”afschudden”

Storing in het Immuniteitssysteem.
Langdurige stress kan het immuniteitssysteem verzwakken problemen die veroorzaakt worden door verstoringen in het immuniteitssysteem kunnen verbeteren wanneer de hoeveelheid stress wordt verminderd.

Gebrekkige aandacht, aandacht niet kunnen vasthouden
Het brein heeft moeite met het verwerken en opnemen van informatie als het onder stress staat

Leunen/ kleven
De gestresste hond zoekt geruststelling in voortdurend contact met de mens.

Verlaagde lichaamshouding,
Zich klein maken, in elkaar krimpen, sluipen, een ‘schuldige’ of ‘stiekeme’ houding( allebei verkeerde interpretaties van de lichaamstaal van honden) kunnen aanwijzingen van stress zijn.

Bekgebruik
De bereidheid om de bek te gebruiken op de menselijke huid kan het onderzoekende gedrag van een puppy zijn of een slecht gemanierde volwassen hond. Maar het kan ook een teken van stress zijn, variërend van zacht knabbelen(vlooien) tot te hard aanpakken van beloningen tot pijnlijk hard beetpakken, happen of echt bijten.

Obsessief dwangmatige stoornis
Gedrag zoals dwangmatig vliegen vangen, lichtvlekjes of schaduw najagen, eigen staart najagen, eten van niet eetbare voorwerpen( PICA) , op zijn eigen flanken sabbelen, zelfverwonding enz. enz. Hoewel obsessief dwangmatig gedrag een sterke genetische component heeft, is stress meestal de oorzaak voor het daadwerkelijk ontstaan van het gedrag .

Hijgen
Snelle oppervlakkige ademhaling of zwaar hijgen is normaal als de hond het warm heeft of na lichamelijke inspanning. In andere situatie kan het wijzen op stress. Die stress kan extern zijn ( omgeving) of een interne oorzaak hebben( pijn of andere medische zaken)

Uitrekken
Om stress gerelateerde spanning uit de spieren kwijt te raken. Maar dit gedrag komt ook voor nadat de hond heeft liggen slapen of lang op een plek heeft gelegen

Stijf bewegen
Spanning kan duidelijke stijfheid veroorzaken in de beweging van poten, ramp en staart

Zwetende voetzolen.
Zichtbare vochtige voetafdrukken op de vloer, onderzoekstafel of b.v. rubberen matten

Trillen/ rillen
Kan als oorzaak stress hebben, maar ook kou.

Huilen
Een hoog geluid dat de hond voortbrengt en voor de meeste mensen erg irritant is; een teken van stress. Hoewel het door sommigen gezien wordt als een teken van opwinding is een hond die zo opgewonden is dat hij gaat jammeren of huilen ,wel degelijk gestressed.

Gapen
Een hond kan gapen omdat hij moe is, als sussend signaal of als overspronggedrag