100% positief trainen bestaat niet!

Waarom schrijf ik dit artikel? Omdat veel trainers beweren 100% (ALTIJD) positief te trainen. En dat is in mijn ogen onmogelijk. Eigenlijk zouden we eerst moeten gaan vaststellen wat positief trainen nu eigenlijk is. Is dit trainen door de hond alleen maar een brokje te geven als hij iets goed doet? Is dit trainen zonder angst, pijn of dwang? Of is dit totaal iets anders?

Positief trainen betekent wat mij betreft uitgaan van hetgeen de heren I. Pavlov (Klassieke conditionering), E.L. Thorndike en later B.F. Skinner (Operante Conditionering) onderzocht hebben. Op basis van deze onderzoeken kunnen wij positief gaan trainen. Voor positief trainen wordt er vaak gebruik gemaakt van Operante Conditionering, maar wat is Operante Conditionering eigenlijk?

Operante Conditionering bestaat uit vier elementen:

  • Positieve bekrachtiging: Het ontvangen van iets prettigs na het tonen van gedrag. (Bijvoorbeeld: je hond gaat zitten en jij geeft hem een brokje.)
  • Positieve correctie: Het ontvangen van iets onprettigs na het vertonen van gedrag. (Bijvoorbeeld: ruk aan de riem, stroomstoot van de schokband.)
  • Negatieve bekrachtiging: Het wegvallen van iets onprettigs na het tonen van gedrag. (Bijvoorbeeld: de postbode komt, de hond gaat blaffen, de postbode vertrekt.)
  • Negatieve correctie: Het wegnemen van iets prettigs na vertonen van gedrag. (Bijvoorbeeld: onthouden van voedsel, het stoppen van spel wanneer de hond te wild wordt.)

(Voor meer informatie over hoe honden leren bekijk pagina over hondentraining)

Met dit schema in ons achterhoofd kunnen we zeggen dat als wij 100% positief willen trainen er nooit, maar dan ook nooit, een correctie gebruikt mag worden. Maar er wordt bij 100% positief trainen toch gebruik gemaakt van correcties. Het zijn weliswaar geen fysieke correcties maar wel degelijk correcties dus waarom zouden we ze dan niet zo noemen?.

Als voorbeeld nemen we het eten geven aan de hond. De eigenaar doet het voer in de voerbak en laat de hond zitten en wachten, zodat de eigenaar rustig de voerbak op de grond kan zetten. Op het moment dat de eigenaar de voerbak op de grond wil neerzetten gaat de hond staan. De eigenaar heeft op de hondenschool geleerd dat, op het moment dat dat gebeurd hij recht op moet gaan staan en wachten tot de hond weer netjes gaat zitten wachten. Dit blijft de eigenaar herhalen totdat de hond blijft zitten als de voerbak op de grond staat. Daarna mag de hond het voer opeten.

Is het bovenstaande voorbeeld een voorbeeld van 100% positief trainen?

Het is een voorbeeld van positief trainen, maar geen voorbeeld van 100% positief trainen. Er wordt namelijk gebruik van een negatieve correctie. De eigenaar gaat recht opstaan, en daarmee beweegt hij de voerbak naar boven, zodat de hond er niet bij kan. De hond leert dat hij met zijn kont op de grond moet blijven alvorens hij het eten krijgt. Er is totaal niets mis met deze vorm van training echter noem het dan niet 100% positief trainen, want als het 100% positief zou zijn zouden er geen correcties aan te pas komen. In hondentraining kun je nu eenmaal niet om correcties heen.

100% positief trainen bestaat in mijn ogen niet, we willen wel allemaal zo positief mogelijk trainen, zonder daarbij gebruik te maken van angst, pijn of dwang. Dus laten we de zaken gewoon noemen zoals ze zijn. We corrigeren de hond, en we bekrachtigen de hond voor zijn gedrag. De hond vertelt je of de training die je inzet werkt.

, ,