5 training mythen ontkracht

In hondenland zijn er heel veel mythen over hondentraining en hondengedrag. Sommige van deze mythen zwerven al zo lang rond dat ze als feit worden aangenomen. Een aantal van deze mythen zullen wij hier uit de doeken doen.

Hieronder de 5 bekendste mythen:

Alpha Roll toepassen om te laten zien wie baas is

Dit is het slechtste advies voor iedere hondeneigenaar. Pas dit nooit toe op je hond(en), hier wordt de hond alleen maar onzeker van en maakt jou in zijn ogen al helemaal geen goede begeleider.

Je moet altijd eerst eten

Sommige experts zullen je vertellen dat je altijd eerst moet eten voordat je de hond eten geeft. Al is het maar een cracker of iets heel luchtigs. Hieruit zou de hond op moeten maken dat jij de leider bent omdat je eerst eet. Niets is minder waar. Als je eerder eet dan jou hond geeft dat helemaal niet aan dat je de leider bent. Wat wel belangrijk is is dat je je hond rustig laat wachten voordat hij zijn eten krijgt.

Laat je hond nooit als eerste door de deur

Nog zo’n populaire. Sommige ‘TV experts’ zullen zeggen dat je de hond nooit als eerste door de deur moet laten gaan omdat de hond dan denkt dat hij de leider is en dat moet je nooit toestaan. Als jij als eerste door de deur gaat ben je de leider volgens deze ‘TV experts’. Je hond is gewoon opgewonden om naar buiten te gaan, daar wachten immers andere luchtjes/honden op hem. Wat we wel aanraden is de hond te laten wachten voordat je naar buiten gaat. Dit heeft niets van doen met het leider zijn, maar meer met veiligheid.

Trekspelletjes zijn slecht

Trekspelletjes zouden je hond agressief maken is de uitleg. Maar als je het trekspel speelt met wat simpele regels is dit het beste wat je kunt doen met je hond. Je kunt dit later gaan gebruiken bekrachtiging.

Laat de hond nooit op bank/bed slapen

Waarom zou je hond niet op bed mogen slapen? Honden zijn tenslotte sociale wezens. Ze hebben de neiging om dicht bij elkaar te gaan slapen dus waarom zouden ze niet op bed mogen? (Tenzij je het zelf niet prettig/hygi├źnisch vindt natuurlijk) Wat belangrijk is is dat ze weten dat jij bepaald of ze op bed mogen.