Acceptatie

Het lijkt wel alsof het een hype is geworden om andere hondentrainers die niet volgens een bepaalde manier trainen om die te gaan aanvallen. In het verleden heb ik hier ook aan meegewerkt, om een kloof te genereren tussen de positieve trainers en de ‘Balanced’/’Old school’ trainers. In een vorig geschreven artikel ‘verdeeldheid’ staat uitgelegd waarom dit averechts werkt.

Sinds die tijd ben ik dus ook gestopt met het zoeken naar Facebookpagina’s van in mijn ogen ‘verkeerd’ trainende trainers, maar de laatste tijd zie ik op facebook vaak berichten voorbij komen van een trainer die een andere trainer aanvalt. De eerste trainer zegt heel veel ervaring te hebben en vindt dat andere maar op een positieve manier moeten gaan trainen aangezien dit wetenschappelijk onderbouwt wordt, en dat de oude manier van trainen een vorm van dierenmishandeling is.

Wetenschappelijk onderbouwt

Ik ben het met de eerste trainer eens dat het geen je toepast je ook goed moet kunnen uitleggen en daar dus ook bronnen voor kunt vinden die op wetenschap gebaseerd zijn. Alles waar we tot nu toe gebruik van maken hebben we te danken aan de wetenschap. Deze verklaart namelijk hoe iets werkt, en heeft een zelfcorrigerende rol in zich waardoor alles up-to-date blijft. Met het aanvallen van andere trainers is bij mij een grens getrokken. Dat je het niet eens bent met de andere trainer kan ik mij zeker iets bij voorstellen, maar dit geeft je nog niet het recht om via facebook een campagne te beginnen tegen deze anders trainende trainer. (Ja, ook dit heb ik in het verleden gedaan, maar ik heb ervan geleerd) Als positieve trainers zich ook iets positiever naar mensen op zouden opstellen dan is al de helft opgelost.

Acceptatie

Accepteer elkaar zoals we zijn. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier, als ik naar de eerste trainer kijk heb ik daar nog nooit een trainingsvideo van gezien, maar geeft vervolgens wel af op mensen die anders trainen. Ik vraag mij af hoe het er in de persoonlijke situatie aan toe gaat als een hond niet wordt getraind zoals de eerste trainer dat zou doen. Zou hij dan door het lint gaan? Zou hij laten zien hoe het wel moet? Zou hij überhaupt er iets van zeggen?

Iedereen denkt het goed te doen voor zijn of haar hond. Als er maar een slipketting, prikband, halti, etc.,etc.. gezien wordt, wordt er gelijk een label op de persoon geplakt dat deze niet goed met honden om kan gaan, en soms worden ze zelfs dierenbeul genoemd. Stop met het labels plakken op mensen, en als je echt zo’n goede trainer bent stap dan op de mensen af die hulp kunnen gebruiken in plaats van ellenlange discussies te voeren op facebook.

We zijn er om elkaar te helpen, niet om elkaar af te branden!