Commando herhalen?

Over het algemeen wordt er gezegd dat je commando’s niet mag herhalen. Dit staat ook in veel trainingsboeken en wordt ook vaak op hondenscholen gezegd. Herhaal nooit een commando, of zeg het commando maar één keer maar wat als het gevraagde commando niet wordt uitgevoerd. Daar sta je dan met je beloningsbrokje klaar, maar de hond laat niet het juiste gedrag zien wat je van hem vraagt.

Waarom het commando herhalen?

In mijn optiek kun je het commando beter herhalen, omdat je op die manier een bepaalde druk op de hond uitoefent, die totaal niet pijnlijk of beangstigend is maar er wel voor zorgt dat de hond het gevraagde commando uit gaat voeren. Voert je hond het commando uit, dan beloon je hem daar voor, maar nu moet er wel verder getraind worden zodat je nog maar één keer het commando hoeft te geven.

Waarom niet het commando herhalen?

Een commando niet herhalen maakt het voor de hond een stuk lastiger. Hij moet weliswaar zelf zijn hersens gebruiken om na te denken wat u nu bedoeld met het commando. Maar het is voor de hond vaak niet duidelijk wat er nu verwacht wordt. Als hij het commando niet (her)kent. Commando’s die niet herhaald worden zorgen wat mij betreft meer voor verwarring dan voor duidelijkheid bij de hond.

Wachten tot een commando is uitgevoerd

Het commando zit wordt gegeven en het duurt vervolgens 15 seconden voordat de hond gaat zitten en wordt hiervoor beloont wordt ook de 15 seconden beloont die er tussen het commando, en de uitvoering zitten. Je loopt een stukje weg en roept de hond bij je en geeft vervolgens weer het zit commando, de hond doet er nu 20 seconden over om te gaan zitten, uiteraard wordt de hond beloont voor het zitten, maar ook voor de 20 seconden die tussen het commando en de uitvoering zitten.

Conclusie

Waarom wachten op het gewenst gedrag terwijl je met het herhalen van een commando het sneller voor elkaar kunt krijgen. Het is wel de bedoeling dat het commando later in de training maar één keer gegeven wordt, dat is waar naartoe gewerkt moet worden. Je kunt dit namelijk heel simpel trainen met uitlokken en belonen, en hiervoor hoef je geen 15 seconden te wachten. Je lokt het gedrag namelijk uit, wat meestal veel sneller gaat dan wachten op de uitvoering. De uitlokken en belonen is de makkelijkste manier om het commando’s aan te leren.

, , ,