‘De hond er uit halen’

Je hebt deze term vast wel eens gehoord in een populair TV programma waarbij honden agressief gedrag vertonen. In dit TV programma krijgen honden een tik in de nek, een por in de zij, of een trap in de zij op het moment dat de hond ongewenst gedrag laat zien of op het moment dat hij het wil gaan laten zien.

Wij plaatsen honden in situaties waar ze eigenlijk niet willen zijn. Wij letten daarnaast ook niet op onze hond maar als de hond ook maar als de hij over gaat tot het inzetten van ongewenst gedrag dan zal de eigenaar vaak een tik/por/trap uitdelen omdat de hond ongewenst gedrag laat zien. Mensen die dit gebruiken zeggen vaak dat ze ‘de hond eruit halen’ door die tik/por/trap uit te delen. Maar als je de hond eruit wilde halen, waarom draaide je dan niet om en vroeg je aandacht van de hond?

We hoeven de hond dus geen tik/por/trap te geven om ‘de hond er uit te halen’.

Gedragsverandering?

Als je het gedrag van de hond toch ziet veranderen, wat betekent dit dan? Dit betekent dat de hond leert dat als hij in een bepaalde situatie komt de kans aanwezig is dat hij een tik/por/trap kan krijgen. De hond laat het ongewenste gedrag niet meer zien omdat hij de tik/por/trap wil voorkomen. De hond leert niet hoe hij om moet gaan met de desbetreffende situatie. Hij weet alleen dat de degene waarmee hij loopt hem pijn kan doen als hij in die situatie terecht komt.

Als je kijkt naar video’s van mensen/trainers die dit wel toepassen dan zal je zien dat de honden vaak hun oren naar achteren hebben, hoofd laag, en hun staart laag dragen. Nadat er een tik/por/trap gegeven is zie je vaak dat de hond met zijn tong over zijn neus likt, dit is een kalmerend signaal. Dit doet hij om zichzelf te kalmeren, en om stress af te laten vloeien.

Hierdoor krijgen we wel het gedrag dat wij graag willen, maar je hond word er erg ongelukkig van.

Dit artikel is gebaseerd op onderstaande video van John McGuigan

,