Dilemma: Waar haal ik de tijd vandaan?

Een uitdaging voor elke hondenbezitter, waar haal je de tijd vandaan om je hond te trainen? Zo ineens is de week voorbij en dan moet je alweer naar hondentraining toe om de oefeningen die hij moest leren te laten zien. Maar deze week is het er, van wege een druk schema, niet van gekomen, maar je wilt ook niet voor schut staan als blijkt dat de hond de gevraagde oefeningen niet kan laten zien. Deze week slaan je dus de cursus maar een keertje over, volgende week ga je harder trainen met de hond zodat hij de oefeningen beheerst en dat kan laten zien. Klinkt je dat bekend in de oren?

Dit kan vermeden worden als u zich op twee of drie oefeningen in een week gaat concentreren en deze oefent in korte sessies. Je zult waarschijnlijk opgelucht zijn als je leest dat je de oefeningen aan kunt leren in tweemaal daagse korte sessies van 5 á 10 minuten. Bovendien leert de hond veel sneller in deze korte sessies dan bijvoorbeeld in lange sessies van 40 á 45 minuten. Als je de oefeningen twee maal per dag op hetzelfde tijdstip oefent wordt het routine, zowel voor jezelf als voor de hond. Als er verschillende gezinsleden zich bezighouden met het trainen van de hond, maak dan een checklist waar de diverse oefeningen opstaan dan kun je precies bijhouden wat je hond geleerd heeft. Een andere optie zou kunnen zijn een pillendoos van 7 dagen kopen. Als je hebt getraind met de hond gooi je een muntje in de dag waarop getraind is. Deze schuif je elke keer op als je getraind hebt. Zo weet iedereen of de hond zijn training al gehad heeft voor die dag.

Dagelijkse maaltijd als beloning.

Gebruik de dagelijkse maaltijd als beloning tijdens het lopen. Heb je haast? Geef je hond voor elke goed uitgevoerde oefening een handje brokken. Wanneer je wat meer tijd hebt stop je de brokken in een beloningszakje en geeft hem een paar brokken als hij zijn oefening goed uitvoert. Voor het lopen aan een slappe lijn beloon je de hond, hiermee zal het trekken aan de lijn verminderen in een aantal weken tijd (mits goed uitgevoerd natuurlijk). Je zult versteld staan hoe de hond steeds beter op jou zal gaan letten.

Heb je een opgewonden hond tijdens etenstijd?

Als je hond opgewonden raakt en tijdens etenstijd gaat blaffen en opspringen dan is dat een perfecte gelegenheid om je hond te leren zitten en hem te laten blijven wachten voordat hij mag gaan eten. Houdt zijn voerbak omhoog en laat de hond zitten en wachten als je de voerbak neerzet. Als de hond opstaat op het moment dat je de voerbak op de grond wil zetten begin je weer van voor af aan. Blijf volhouden je zult zien dat de hond leert dat hij netjes moet zitten en wachten voordat hij mag gaan eten.

Er zijn zoveel manieren om training te integreren in het dagelijkse leven met je hond. Als je een lagere verwachting stelt aan jou eisen zul je al snel vooruitgang zien. Het gedrag van je hond zal verbeteren naarmate je langer blijft oefenen en jou eigen frustratie, omdat de hond niet doet wat je zegt, zal verdwijnen.

Oh ja, en de laatste aanbeveling die we kunnen geven is – maak het leuk, voor de hond maar ook zeker voor jou!