Een tweedekans hond

Dierenasiels, slhh (stichting landelijke herplaatsing huisdieren) en overige stichtingen die (buitenlandse) honden opvangen en (her)plaatsen: één ding hebben ze gemeen, ze hebben het hele jaar door honden in overvloed. In plaats van een pup van een fokker kun je er ook voor kiezen om een hond uit bijvoorbeeld een asiel te adopteren. Er is voor beide situaties wat te zeggen. Het kan zijn dat je een klik hebt met een bepaalde hond en dat deze het “moet” worden. Als je besluit je leven uit te breiden met een hond dan kun je eerst eens een kijkje nemen bij bovengenoemde instanties. Daar zitten honden in alle soorten, maten, kleuren en leeftijden. Ook pups.

Auteur: Michelle Vrolijk – Hondengedragsdeskundige
Website: michellevrolijk.nl

Waarom een herplaatser?
De veronderstelling dat herplaatsers altijd probleemhonden zijn is een achterhaalde gedachte. Iemand kan bijvoorbeeld door invaliditeit niet meer in staat zijn om voor zijn/haar hond te zorgen, soms overlijdt de eigenaar en soms is er een andere reden waarom een hond op zoek is naar een nieuw huis.

Het kiezen voor een herplaatser brengt een aantal voordelen met zich mee zoals:

  • De klik. Bij een (jong) volwassen hond zie je wellicht beter of je een klik hebt met een bepaalde hond. Je ziet hoe de hond zich (lichamelijk) heeft ontwikkeld en wat het is geworden.
  • De prijs. De aanschafprijs van een herplaatser ligt veelal een stuk lager dan die van een pup van een fokker. Het verschil kun je besteden aan bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering voor je hond.
  • Een nieuwe kans. Je geeft een reeds bestaande hond een nieuwe kans. Tevens kan het een pak van het hart zijn van een eigenaar die bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek is en daarom een nieuw huis voor zijn/haar dier zoekt.
  • Kruisingen versus rashonden. Er gaan steeds meer stemmen op die zeggen dat kruisingen de toekomst lijken te hebben door alle erfelijke aandoeningen bij rashonden. Anderen geloven dat een rashond een veiligere keus is omdat je meer houvast hebt qua karakter. Bovengenoemde organisaties hebben beide zodat je zelf kunt kijken wat je aanspreekt.

Bij veel instanties is informatie bekend over de (historie van de) honden die ze beschikbaar hebben. Op deze wijze kun je samen met hun bepalen welke hond goed bij jou en jouw situatie past.

Gevonden. En dan?
Als je dé hond hebt gevonden dan kun je er voor de zekerheid een nachtje over slapen. De meeste organisaties zijn bereid een hond een paar dagen te reserveren. Als je daarna besluit de hond te adopteren dan is het goed je te realiseren dat een verblijf in bijvoorbeeld een asiel voor honden een bijzonder stressvolle ervaring is. Ook de overgang naar een nieuw huis is stressvol, hoe positief deze verandering ook is. Laat de hond bij thuiskomst eerst eens een paar maanden acclimatiseren, uitrusten en zichzelf worden. Boek z’n agenda niet te vol en nodig ook niet meteen iedereen uit om je hond te komen bewonderen. Jullie hebben een heel leven samen voor de boeg, er is geen haast.

Wat dan wel?
Vertrouwen, rust en wederzijds begrip
Geef je hond de tijd en de ruimte om te wennen aan zijn nieuwe leven. Als een mens plotseling in het buitenland wordt gezet zonder overleg, zonder enige vorm van communicatie, met achterlating van alles wat vertrouwd is en hij kent bovendien de taal en de locale gebruiken niet, dan heeft hij tijd nodig om te wennen. Daarnaast betekent wennen niet per definitie dat deze persoon zich welkom, gelukkig en veilig voelt. Werk daarom eerst aan vertrouwen, rust en wederzijds begrip. Leer je hond kennen, leer zijn lichaamstaal en kijk naar wat hij je vertelt. Als je dat lastig vindt vraag dan of een deskundige je ter zijde wil staan.

Communicatie
Communiceren is iets anders dan het geven van commando’s en de tradtionele hondentraining. Een hond heeft een scala aan lichaamstaal. Leer die kennen en je krijgt een hele andere kijk op je hond en je hond op jou. Je mist anders zo veel van wat je hond je vertelt; er is zo veel meer.

Quality time
Plan quality time in voor jullie samen en met quality time bedoel ik niet zo zeer actie. Quality time kan zijn samen ergens rustig zitten op een mooie plek in de natuur of tegen elkaar aanhangen op de bank voor de tv, een lief woord tegen je hond op een rustige toon of gewoon een knipoog. Met quality time bedoel ik jullie relatie, jullie band.

Angst en stress
Angst en stress gaan hand in hand: angst veroorzaakt stress en stress maakt vatbaarder voor angst. Het is daarom belangrijk dat je de eerste maanden en misschien wel het eerste jaar niet te veel gaat ondernemen met je hond. Lange wandelingen, drukke gebieden, de hondenschool, behendigheid, de dierenarts, de markt, op de koffie bij de buurvrouw etc. Hoe goed bedoeld en wellicht hoe verleidelijk dan ook, voor veel honden (en pups) is de overgang te groot en het programma te vol. Bouw jullie leven samen stap voor stap op in het tempo van de hond zodat een solide basis ontstaat. Doseren is hierbij het sleutelwoord. Hoe lager het stressniveau, hoe beter je hond kan omgaan met alle dingen in het dagelijks leven en hoe kleiner de kans op (gedrags)problemen.

Vragen?
Meer informatie kun je vinden op www.michellevrolijk.nl. Voor vragen kun je me bereiken op 020 640 17 12 / 06 108 00 918. Mailen mag natuurlijk ook: info@michellevrolijk.nl.