Emoties en woorden

Bepaalde woorden in de hondenwereld roepen bepaalde emoties op. Dit blijkt maar weer eens als ik op mijn Facebookpagina een artikel deel met daarin de woorden roedelleider, dominantie, rang. Bij het zien van deze woorden gaan de nekharen bij bepaalde personen overeind staan. Ze stoppen daarna met het lezen van het artikel, omdat er ‘verouderde’ woorden/termen gebruikt worden.

Behalve de woorden die hierboven genoemd worden zijn er nog veel meer woorden die een negatieve lading hebben gekregen in de loop der jaren. Het feit dat mensen niet in staat zijn om de woorden te lezen en daar zo’n reactie bij hebben kan ik niet begrijpen. Mensen missen dus een hoop informatie omdat ze niet verder kunnen/willen lezen dan deze woorden.

Wat gaan we nu doen?

De artikelen worden vaak herschreven zodat deze woorden daar niet in voor komen. Roedelleider wordt vervangen door begeleider/Leider, dominantie wordt vervangen door zelfverzekerd en rang wordt het liefst vermeden, omdat we gelijk moeten zijn met onze hond. Het woord correctie(s) dien je al helemaal niet meer te gebruiken, want dan staat bijna gelijk aan het mishandelen van je hond. En dit terwijl correcties door elke hondentrainer gebruikt wordt.

We draven door!

Er moet niet gesproken worden over de woorden, en de desbetreffende emoties/(voor)oordelen die je daarover hebt. Er moet gesproken worden over de inhoud! En daar gaat het nu juist mis, want als mensen het woord zien staan stoppen ze met het lezen van het artikel. Er kan dus niet over de inhoud worden gesproken alleen maar over het woordgebruik.

Juist wij zouden toch in staat moeten zijn om de woorden te lezen en daar niet zo’n emotionele reactie op moeten hebben. Lees de woorden zoals ze er staan, en hang er geen oordeel aan. Het is namelijk jou eigen oordeel, en hoeft niet de gedachte te zijn die de schrijver bedoelde met deze woorden. Misschien gebruikt de schrijver deze woorden wel omdat deze gangbaar zijn onder hondeneigenaren.

, ,