Epilepsie bij honden

Waarom een Facebook-groep?

Via de Facebook-groep “Epilepsie bij honden” kunnen mensen die een hond hebben (gehad) hier terecht om hun verhaal te delen en te discussiëren over epilepsie bij honden.
De reden daarvan is dat bijna iedereen tegenwoordig wel een Facebook account heeft. Daarom leek het mij wel handig om via deze groep te discussiëren/praten over epilepsie bij honden.
Let op: Deze groep is gebaseerd op ervaringen van eigenaren, raadpleeg bij twijfel daarom altijd uw dierenarts!
Het is een besloten groep en dat blijft ook zo! Dus ken jij of ben jij iemand die een hond heeft (gehad) met epilepsie, meld je dan nu aan en deel jou ervaring met ons!

U kunt de facebook groep hier vinden of door de onderstaande link te kopieren en te plakken.
https://www.facebook.com/groups/544024052323849/

Wat is epilepsie in het kort

Epilepsie is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij regelmatig aanvallen optreden van veranderingen in de elektrische activiteit in de hersenen. De frequentie kan variëren tot eens in de zoveel jaar tot enkele weken of zelfs dagen. Honden en katten kunnen net als ons, epilepsie krijgen. Dit is een levenslange aandoening waarbij de hond helaas niet kan genezen. Maar met behulp van behandelingen, kan de hond er gelukkig oud mee worden.
Globaal gezien zijn er twee vormen van epilepsie; primaire en secundaire epilepsie. Bij primaire epilepsie is geen aanwijsbare oorzaak te vinden. En komt deze voor in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Bij secundaire epilepsie is er wel een aanwijsbare oorzaak te vinden.

De epilepsie aanval zelf

Het moeilijke aan epilepsie is dat het er een grote variatie aan duur en ernst van de aanvallen is. De klassieke epileptische aanval verloopt in drie fasen die goed te onderkennen zijn. Aura of inleidende fase deze periode kan soms enkele seconden duren maar ook dagen deze fase wordt ook vaak gemist door de eigenaar. De hond vertoont afwijkend gedrag. Ictus of eigenlijke toeval dit is de fase van de aanval zelf denkend aan omvallen en het bewustzijn verliezen, hevige krampen over het hele lichaam, krampachtige bewegingen met de poten, schuimbekken of klappertanden en het verlies van urine of ontlasting. Dan is er nog de laatste fase de Post-ictale fase deze gaat in wanneer de hevige krampen voorbij zijn en de hond langzaamaan weer bijkomt. De hond is vaak verward, beweegt ongecontroleerd en heeft vaak honger en dorst. Deze fase kan uren tot zelfs dagen duren.
Het beste is om rustig te blijven, de hond niet te aaien, meubels aan de kant te zetten zodat u en uw hond zich niet kunnen bezeren. Zorg dat de hond in een rustige/donkere omgeving bijkomt laat daarom andere huisdieren en/of kinderen niet bij de hond in de buurt komen. De aanval is niet te stoppen. Observeren is hierin belangrijk. Wat u ook niet moet doen is de hond een tabletje geven. Dit is levensgevaarlijk.
Om een juist beeld te krijgen van de aanvallen is het belangrijk om te observeren en aan de hand daarvan een dagboek bij te houden. Hierin vermeld u de datum, tijd, duur van de aanval, verschijnselen. Het beste is om contact op te nemen met uw dierenarts zeker bij twijfel. Dan volgt er een onderzoek om zo de juiste medicatie te gaan geven.

Triggers

Triggers zijn eigenlijk de zogenaamde opwekkers van de epileptische aanvallen. Om erachter te komen wat voor uw hond de triggers zijn, is het handig om heel duidelijk en in het begin gedetailleerd in het dagboek te schrijven. Denkend aan, wat heeft de hond gedaan, voeding, stress gerelateerde situaties, chemische middelen et cetera. Het is bewezen dat na een vaccinatie epileptische aanvallen kunnen optreden.