Geert de bolster – verslag Connectiemethode in de praktijk

Geert de Bolster opent op 9 april de workshop ‘Connectiemethode in de praktijk’. Hij verteld hierin wat we vandaag (9-4-2016) en morgen (10-4-2016) gaan doen, en hoe deze dagen eruit gaan zien. De indeling van de dagen was. ’s ochtends uitleg over het onderwerp, en een korte meditatie sessie, na de lunch kwamen de honden aan bod voor het praktijk gedeelte. We kregen hier een inkijkje in hoe Geert de Bolster te werk gaat tijdens een consult.

De eerste dag van deze twee dagen durende workshop gaat over het opvoeden van honden, de tweede dag gaat over probleemgedrag. Tijdens deze twee dagen staat het welzijn van de honden voorop. De eigenaren van de honden blijven 100% verantwoordelijk. Over wat de eigenaar doet met de hond (bijv: corrigeren, slipketting om, halsband i.p.v. tuig, etc.,etc..) gaan we niet oordelen, zo legt Geert de Bolster uit.

De basis van de connectiemethode is Mindfulness, daarbij is het geen methode waarmee honden worden getraind. Het is een methode die staat voor het aannemen van een houding waaruit met de hond wordt omgegaan. Deze houding is een vriendelijke houding. De intentie is om hondvriendelijk en geweldloos met honden en mensen om te gaan.

De 4 aspecten van hondvriendelijk:

  • Vriendelijkheid
  • Compassie
  • Vreugde
  • Vrijheid

De eerste dag kregen wij de opdracht om in groepen te gaan bepalen wat hondvriendelijk zijn betekent vanuit het perspectief van de Ethologie (gedragsleer). Bedenk zelf eens wat dit voor jou is en laat een reactie achter onder aan dit artikel.

Hoe moeten we met een pup omgaan die net bij ons komt?

Wij moeten verder gaan waar de ouderhond gebleven is. Vaak doen wij echter het tegenovergestelde. Als de hond bij ons in huis komt, dan gaan wij hem heel veel aandacht geven, spelletjes met hem spelen, er komen zelfs mensen langs om je nieuwe aanwinst te bekijken. Dit is totaal het tegenover gestelde van wat we de pup zouden moeten bieden. We moeten er voor zorgen dat we de hond een comfortabele ruimte bieden , water en eten aanbieden, de pup helpen naar een plek te kunnen gaan waar die zich kan ontlasten, interactie met hem hebben. Bij hem gaan zitten bij zijn plaats. Maar het voornaamste de pup Hond laten zijn.

Probleemgedrag

Als je alleen maar naar het gedrag van de hond kijkt dan kun je niet de hele situatie overzien. De eigenaren hebben vaak een belangrijkere rol in het gedrag van hun hond dan de hond zelf. Geert zijn uitgangspositie is dat de hond in de kern gezond is, en dat daar altijd naar terug te keren is. Natuurlijk is het mogelijk dat de hond iets onder de leden heeft, dit zou dan uitgesloten moeten worden door een dierenarts die de hond kan onderzoeken op onderliggende problemen.

Positief trainen

Honden en mensen staan in deze methode centraal. Daarbij wordt er rekening gehouden met het welzijn van de honden en eigenaren. Zoals al eerder in dit artikel aan geven zal hij niet oordelen over de gebruikte methodes/hulpmiddelen etc. Hij heeft als mantra Lead by Example.
Over positief trainen heeft hij een hele duidelijke mening. Positief trainen heeft tot op heden nog 0,0 resultaat geleverd. Wat positief trainen wel gedaan heeft is het gedrag van de eigenaren verandert waardoor het gedrag van de hond veranderd. De eigenaren gaan niet meer zo snel het conflict aan met hun hond.
Tevens ging het natuurlijk even over onze Mexicaanse vriend gehad die in tegenstelling tot positieve trainers trekt deze hij volle zalen van 15.000+ mensen. Iets wat geen enkele positieve trainer tot op heden voor elkaar heet weten te krijgen. Reden hiervoor is dat mensen zich vertrouwd voelen bij het verhaal wat hij verteld. Daarbij komt ook nog eens dat mensen nu eenmaal doen waarmee ze vertrouwd zijn.

Scheidingsangst/Verlatingsangst

Geert heeft het in de workshop ook over scheidingsangst. Hoe wordt dit veroorzaakt, en waarom leiden heel veel honden hieraan. Volgens Geert heeft dit te maken door het geen wij doen als de hond bij ons komt. (zie het stuk hierboven: “Hoe moeten we met een pup omgaan die net bij ons komt?”) Daarnaast zien veel mensen hun hond als hun baby/kind, of geven heel hun hart aan de hond (Lees: het niet zonder kunnen leven). Dit wordt een benauwende situatie. Als voorbeeld gaf Geert aan, dat je van je vrouw/man niet naar deze workshop mocht gaan omdat zij/hij niet zonder jou kon. Daarnaast moeten we leren wanneer wij aandacht geven aan de hond. Veel mensen zijn geneigd om een hond die net lekker ligt te slapen te gaan aaien. Dat is dus niet het juiste moment. Kies het juiste moment om de hond aandacht te geven.

Een aantal Quotes/Uitspraken van Geert de Bolster

Als je ligt te spartelen in het water is dat niet het moment om een nieuwe slag te leren
We beoordelen iedereen op hun gedrag, maar onszelf op onze intentie
Het verleden is weg en de toekomst moet nog komen
Het leven is als uitvaren op een schip waarvan je weet dat deze zal zinken
Stop met willen en je krijgt

Conclusie

Het was een zeer geslaagde workshop. Hij liet iets zien wat veel gedragsdeskundige niet meer laten zien, omdat er zo min mogelijk stress voor de hond moet zijn. We leven nu eenmaal in een wereld die stress oplevert voor onze honden, dat kunnen we niet voorkomen. De honden zullen daar hun weg in moeten vinden. Echter veel gedragsdeskundige willen zoveel mogelijk de stress gaan vermijden en dat is onmogelijk. Op veel punten ben ik het met Geert de Bolster eens. Zoals het welzijn van honden en eigenaren dat hoog bij Geert in het vaandel staat. Het niet oordelen is iets wat ik zeker mee ga nemen, en iets wat ik al zoveel mogelijk probeer uit te voeren. Daarnaast is vertrouwen in elkaar hebben heel erg belangrijk. Wij als mens vertrouwen in onze hond krijgen, en de hond vertrouwen in ons zodat hij weet dat wij er voor hem zijn. Sommige zaken neem ik mee en andere zoals de meditatie laat ik links liggen. Het is niets voor mij, en dat zal het ook nooit worden.

Tijdens het schrijven van dit artikel merk ik op dat het erg lastig is om deze twee dagen even kort samen te vatten. Er is behoorlijk veel informatie op mij afgekomen. En ik merk dat je sommige zaken niet heel makkelijk kan samenvatten in een verslag. Hiervoor moet je echt aanwezig zijn geweest bij de workshop. Ik ben van nature al een vrij rustig persoon. Iets wat ik ook al vaker te horen heb gekregen is dat ik kalmte uitstraal. Misschien ben ik van nature al erg mindful bezig zonder dat ik dat weet. Gelukkig hebben alle deelnemers aan deze workshop een pdf bestand wat ze zo nu en dan door kunnen lezen!

, , , , ,