Het commando ‘Touch’ aanleren

Waarom een “Touch” commando aanleren?

1) Het “touch” commando kan het “hier” vervangen
Omdat de meeste honden plezier hebben in het “Touch” commando kan het gebruikt worden als vervanging voor het woordje “Hier”. Als een hond weet dat het aanraken van je hand altijd resulteert in een snoepje of een stembeloning , zal hij altijd graag naar je toe komen om je hand aan te raken. “Touch” moet leuk zijn voor een hond, het moet een spel zijn.

2) Je kan je hond leren van alles en nog wat aan te raken
Het “Touch” wordt gebruikt om het meer geavanceerde “Targeting” aan te leren. “Targeting” is het leren van een hond om andere dingen aan te raken, te duwen of in te drukken. Een hond die je hand kan aanraken op “Touch” kan je leren om dingen die iets verder weg zijn aan te raken op het commando “Touch” Dit is de methode waarmee hulphonden wordt geleerd om lichtknoppen in te drukken of deuren te sluiten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

3) Gebruiken van het “touch” commando om de aandacht van je hond af te leiden.
Je kan het “touch” commando ook gebruiken om de aandacht van je hond af te leiden, zowel thuis als tijdens het wandelen, van iets waar hij normaliter tegen zou gaan blaffen. Bijvoorbeeld om de aandacht van je hond af te leiden van een andere hond tijdens de wandeling. Als je hond begint te reageren , zeg je “Touch” en dan zal hij op jou focussen in plaats van op de andere hond.

Hoe leer je “Touch” aan?

Als je een hond iets aan wil leren gaat dat het beste als je de totale oefening in kleine simpele onderdelen breekt. Als je een clicker wil gaan gebruiken is dit een goed moment om te beginnen met de introductie van de clicker. Bij clickertraining, click je zodra je hond het gedrag vertoond dat je wilt zien.

1) Steek je hand uit, handpalm omhoog en wacht tot je hond zachtjes je vingers aanraakt.
Het is misschien wel nodig iets op je handpalm te smeren wat lekker ruikt en eetbaar is om de hond zover te krijgen dat hij zijn neus in je handpalm stopt. (Het werkt ook met katten) Het werkt het beste als de hond voor je zit of staat. Gewoon je hand uitsteken. De hond zal vrijwel automatisch zijn neus in je hand stoppen op zoek naar het snoepje.

2) Beloon de hond door hem een snoepje te geven uit je andere hand.
Als je een clicker gebruikt hou je die in je andere hand en click je zodra zijn neus je handpalm aanraakt. Daarna geef je hem een snoepje. Je zal je hond als snel naar voorwerpen kunnen sturen die iets verder weg zijn. Als hij ze aanraakt geeft jij hem een beloning.

3) Verander de hoogte van je hand.
Als je hond geleerd heeft om je hand op een bepaalde hoogte aan te raken, hou dan je hand eens wat hoger of wat lager en zeg “ Touch”.

4) Van hand wisselen.
Steek je andere hand uit en zeg “Touch”. Geef ook nu de beloning uit de andere hand.

Als je een tijdje steeds dezelfde hand hebt gebruikt, zul je merken dat je hond een beetje in verwarring is als je van hand wisselt. Stop dan de hand die niet aangeraakt hoeft te worden achter je rug. Dit zal hem de gelegenheid geven om de uitgestoken hand aan te raken. Wissel dus zo nu en dan van hand, zodat hij leert dat hij de uitgestoken hand aan moet raken.

Misschien vind je het voldoende voor jou en je hond al hij je hand aanraakt, maar je kan het interessanter maken door hem te leren om voorwerpen aan te raken. Dat leer je door het voorwerp in je hand te houden of door er van dichtbij naar te wijzen. De volgende stap is dat hij leert voorwerpen die wat verder weg zijn aan te raken door er naar te wijzen te te zeggen ”Go Touch”

5) Je hond leren een voorwerp aan te raken.
Dit doe je net als in de eerste stap, maar in plaats van het uitsteken van je open hand hou je een boek of voorwerp in je hand. Je kan een geel Post-it briefje gebruiken om je hond te leren wáár precies hij het moet aanraken. Als je dat doet, kan je later ook weer gele Post-it briefjes plakken op dingen die je hond aan moet raken. Zeg weer “Touch” en beloon de hond met een snoepje als hij het boek of het Post-it briefje aanraakt

6) Verplaats het voorwerp.
Dit is hetzelfde idee als in stap 3. Op het moment dat je hond moeiteloos voorwerpen aanraakt die je in je hand houdt leg je het ding op de grond en zeg je “Go Touch”of welk commando je er ook voor wil gebruiken. Als hij het doet krijgt hij een snoepje. Als hij het niet snapt ga je terug naar de vorige stap. Misschien moet je even kort op het voorwerp tikken. Je kan het voorwerp op elk gemakkelijk te bereiken plek leggen: een lage tafel of een stoel of op de grond.

7) Langzaam de afstand vergroten.
Als je hond het idee van “Go Touch”onder de knie heeft kan je geleidelijk aan het voorwerp steeds verder weg leggen.

8) Herhaal de stap met verschillende voorwerpen
Pas als je hond succesvol is met het eerste voorwerp kan je ander voorwerpen introduceren. Als je te snel andere voorwerpen introduceert loop je het risico dat hij in verwarring raakt.

9) Aanleren van complexere taken.
Om taken aan te leren zoals het bedienen van een lichtknop of het sluiten van en deur gebruik je hetzelfde methode van aanleren en toevoegen van kleine stapjes.
Als je wilt dat je hond een lichtknop aanraakt hou je eerst je hand of een ander voorwerp ervoor en zeg je “touch” Of je plakt een geel Post-it briefje op de lichtknop. Op een gegeven moment kan je je hand op het laatste moment wegtrekken, of haal je het gele briefje weg, zodat de hond de lichtknop direct aanraakt.

Als dat verschillende keren succesvol is gegaan kan je op de lichtknop wijzen en zeggen “Touch”

Uiteindelijk neem je wat meer afstand en en zeg je “GO Touch” of welk commando je wil gebruiken, zoals “licht aan”

Daarna ga je weer geleidelijk aan de afstand vergroten. Denk erom dat je de tijd neemt. Het hele proces om je hond dit aan te leren kan een aantal weken duren. Als je te snel gaat, raakt je hond in de war en frustreer je jezelf.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar bezint eer ge begint. Het kan erg vervelend worden als je hond deurbellen kan indrukken, of kasten en (buiten)deuren kan openen.

10) Gooi de beloning naar je hond toe in plaats van het uit de hand te geven.
Je hond zal achter het snoepje aanrennen en moet daarna de keus maken of hij bij jou komt om verder te gaan met het spelletje. Dit is met name erg goed voor wat onzekere, nerveuze honden die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.

,