Hondenlijnen, halsbanden en tuigjes: wat is de beste keus?

In de winkel en via internet zijn allerlei hondenlijnen, halsbanden en tuigjes te koop. Wat is de beste keus? Een hondentuigje of toch liever een halsband? Een flexlijn (ook wel uitrollijn genoemd) of een vaste lijn?

Ik krijg regelmatig de vraag wat de beste spullen zijn voor een hond en daar heb ik geen standaard antwoord op. Het hangt voor mij voornamelijk af van de vraag: wat past het beste bij de hond? Ik heb echter wel voorkeuren….

Auteur: Michelle Vrolijk – Hondengedragsdeskundige
Website: michellevrolijk.nl

Hondenlijnen

Hondenlijnen zijn er in alle soorten en maten. Niet alleen de kleuren variëren, ook de materialen en de lengtes lopen uiteen.

Materiaal
De meeste lijnen zijn gemaakt van metaal, leer of stof. Ik heb zelf voorkeur voor stof omdat ik andere materialen, al dan niet met (metalen) accessoires, vaak te zwaar vind. Hoe lichter de lijn, hoe minder een hond te dragen heeft en hoe aangenamer het voor hem/haar is.

Een lijn die deels van katoen en deels synthetisch is vind ik zelf het prettigst om mee te werken omdat het zacht en flexibel is en weinig weegt. Honderd procent katoen is vatbaarder voor vuil en water waardoor de lijn alsnog zwaar wordt en honderd procent synthetisch vind ik te stug. Het glijdt bij nat weer te snel door mijn handen en het risico op brandblaren is me te groot.

Soms kiest een hondeneigenaar voor metaal omdat zijn/haar hond anders steeds de lijn stuk bijt. In mijn ogen bestrijdt iemand dan een symptoom. Het is beter om te kijken naar de reden achter het bijten in de lijn en dit op te lossen. Dan pak je de oorzaak aan in plaats van slechts een symptoom.

Lengte
Het liefst gebruik ik 3 of 5 meter lijnen. Ze geven een hond wat meer ‘privacy’ en bewegingsvrijheid wat diverse voordelen heeft. Je kunt de lijn altijd tijdelijk inkorten als een situatie daarom vraagt. Kijk echter goed wat bij je hond past, niet iedere lengte is geschikt voor iedere hond. Voor een onzekere hond zou ik bijvoorbeeld niet meteen een 5 meter lijn kiezen. Ik zou dan eerst gaan werken aan (zelf)vertrouwen en daarna nog eens nadenken over een eventuele andere lijn.

Flexlijn of vaste lijn?
flexi-uitrollijnIk vind een vaste lijn om verschillende redenen veiliger voor hond en mens dan een flexlijn tenzij dit om een specifieke reden niet bij de hond past. Als een hond bijvoorbeeld geen lijn tegen het lichaam kan verdragen dan kan een flexlijn een beter idee zijn.

Hieronder vind je een paar van mijn bedenkingen omtrent een flexlijn.

 • Er staat altijd spanning op een flexlijn en daardoor op de halsband of tuig wat niet ontspannen voelt voor de hond, zelfs niet als een hond relaxed is.
 • Je kunt niet goed ingrijpen als je hond bijvoorbeeld wil vluchten omdat hij/zij ergens van geschrokken is of de weg wil oversteken op weg naar een hondenvriendje. Tijdens het uitrollen is het geen goed idee om de lijn te pakken en door je handen te laten ‘glijden’.
 • Het inhalen van een flexlijn is onprettig voor een hond. Door het trekken aan de lijn wordt er extra aan de halsband dan wel aan het tuig getrokken en in noodsituaties duurt het inhalen te lang. Het kan tevens een trigger zijn voor ongewenst gedrag.
 • Als de flexlijn aan het eind is of als de stopknop wordt ingedrukt dan krijgt een hond een klap in zijn nek en/of elders in het lichaam. Zo’n klap is lichamelijk en geestelijk slecht. Wervels kunnen beschadigen en het kan door je hond als correctie worden opgevat met alle gevolgen van dien.
 • Sommige honden trekken door de stopknop heen waardoor de lijn alsnog (onverwachts) uitrolt hetgeen grote risico’s met zich meebrengt.

Slipketting, halsband of tuigje

Ik heb altijd voorkeur voor een tuigje tenzij dit om een specifieke reden niet bij een hond past. Ik heb hieronder een paar redenen voor een tuigje neergezet maar ook een paar redenen voor een halsband omdat er altijd uitzonderingen zijn. Ik ben standaard op een slipketting tegen. Waarom is een wat langer verhaal maar in het kort: corrigeren werkt naar mijn mening niet of averechts en dergelijke artikelen veroorzaken geestelijke en lichamelijke schade zoals hals, nek en/of rugproblemen.

Redenen voor een tuigje kunnen zijn:

 • Het voorkomt hals/nekschade zoals bijvoorbeeld een nekhernia of een whiplash. Zelfs als een eigenaar niet een ruk aan de lijn geeft om bijvoorbeeld een hond te corrigeren; een hond kan zelf ook een ruk veroorzaken als hij/zij bijvoorbeeld een bevriend hondje ziet en daarop afrent of schrikt van iets en wegspringt. Daarnaast kunnen ook vele zachte kleine rukjes schade veroorzaken. Met een tuig is de druk beter verdeeld.
 • Een tuig ontziet tevens luchtpijp, strottenhoofd, zenuwbanen en belangrijke bloedvaten.
 • De hond heeft meer bewegingsvrijheid en communiceert makkelijker conform de lichaamstaal van de hond. Als ik zelf zou moeten kiezen tussen een halsband of een tuig dan zou ik liever een tuigje om hebben dan een halsband.
 • Sommige honden trekken minder met een tuig.

Redenen voor een halsband kunnen zijn:

 • Een tuigje kan zeer doen als een hond gekneusde ribben of een rughernia heeft precies op de plek van een tuig.
 • Als een hond slechte ervaringen heeft met een tuigje dan kan hij/zij er bang voor zijn.
 • Sommige honden voelen zich opgesloten in een tuigje. Dit gebeurt niet vaak, maar het is mogelijk.
 • Als een hond plaatselijk huidproblemen heeft dan kán een halsband prettiger zitten.

Sommige redenen zijn tijdelijk waarna je alsnog kunt overstappen op een tuigje.

Welk merk tuig?

Ook dat hangt weer af van de hond. Waar ik goede ervaringen mee heb zijn onder andere Haqihana en Perfect Fit tuigjes. Er zullen vanzelfsprekend ook andere goede merken bestaan. Waar ik vooral op zou letten als je een tuigje voor je hond aanschaft is:

 • kijk of het niet vlak achter de voorpoten in de huid snijdt/drukt. Je kunt dit voorkomen door de juiste maat te nemen én door een tuig te kiezen dan een tussenstuk op de rug heeft waardoor het wat meer naar achteren valt;
 • als de voorkant in een Y-vorm loopt dan belemmert het de hond niet in zijn/haar bewegingen wat een ander model vaak wel heeft;
 • kijk of het tuig op diverse plaatsen verstelbaar is waardoor je het goed op maat kunt maken;
 • kies een tuigje van zacht, soepel en lichtgewicht materiaal.

Onderstaand zie je een plaatje van een Haqihana tuig. Op het eerste plaatje zie je duidelijk dat het voorstuk een Y-vorm heeft en op het tweede en derde plaatje zie je het tussenstuk op de rug waardoor het niet in de holte achter de voorpoten snijdt.

Haqihana tuig

Perfect Fit heeft een andere pasvorm dan Haqihana. De banden zijn breder en gevoerd met fleece waardoor het extra zacht is voor je hond. Fleece is warmer en neemt echter water op dus als je hond regelmatig het water in gaat dan is dat niet handig.

Welk merk halsband?

Als een tuigje niet bij een hond past in verband met bijvoorbeeld bovengenoemde redenen dan zou ik kiezen voor een halsband van licht en zacht materiaal. De halsbanden van Sally Hopkins zijn hier een goed voorbeeld van. Deze zijn gevoerd met fleece waardoor het zacht is voor de huid en wat breder waardoor de druk beter is verdeeld.

Tot slot

Als je een tuigje koopt, geef je hond dan even de tijd om eraan te wennen, trek het altijd rustig aan en uit en maak het niet op maat terwijl je hond het tuigje aan heeft. De meeste honden hebben hier een hekel aan.

Vragen?

Als je vragen hebt over het bovenstaande dan kun je mailen naar info@michellevrolijk.nl. Bellen mag natuurlijk ook: 020 640 12 17 of 06 108 00 918.

, ,