Learn to Earn (Gebaseerd op de versie van Dr. Sophia Yin)

Het ‘Learn to Earn’ programma zorgt ervoor dat de eigenaar leert controle te krijgen over de hond. De hond leert dat hij meer op zijn eigenaar moet letten om toegang te krijgen tot dingen die hij leuk/belangrijk vindt. Dit klinkt allemaal best logisch, maar wat moet je hiervoor doen? Dr. Sophia Yin heeft hiervoor het ‘Learn to Earn’ programma bedacht. Als de eigenaar het programma volgt zal hij een hond krijgen die meer gefocust is op hem.

De eerste stap om veel gedragsproblemen te verhelpen is om leiderschapsvaardigheden te leren. Zo’n 20-30 jaar geleden was de algemene gedachte dat je de baas moest zijn over je hond, door hem te intimideren. De hond op zijn zij leggen (Alpha Roll) totdat de hond rustig is. Rukken aan de riem geven zodat de hond ‘luistert’ naar de baas.

Sindsdien zijn de methodes bijgewerkt. De nieuwe manier voor het verkrijgen van leiderschap is door het beheersen van resources die de hond motiveren. De hond dient voor de resources die hij graag wil hebben vrijwillig te werken, in plaats van dat deze resources vrij tot zijn beschikking zijn. Nu ligt de focus op alle gewaardeerde resources om het gewenste gedrag te belonen en tegelijkertijd kunnen we deze resources verwijderen als de hond ongewenst gedrag laat zien.

Netjes vragen door te gaan zitten (basis gedrag)

In het ‘Learn to Earn’ programma is het idee dat alles wat de hond wil je gaat inzetten als beloning voor trainingsdoeleinden. De hond zal leren om alles netjes te vragen door te gaan zitten. Op hetzelfde moment zal hij leren dat ongewenst gedrag zoals tegen je aanspringen hem geen beloning zal opleveren, sterker nog je ontneemt hem de beloning.

De snelste manier om je hond te trainen is met het voer wat je anders in de voerbak zou gooien waar hij niets voor hoeft te doen. Dit betekent geen voer meer uit een voerbak geven. In plaats daarvan zal je het voer in een beloningszakje bij je moeten dragen zodat je het gewenste gedrag direct kunt belonen.

Learn to earn

Learn to earn © http://drsophiayin.com/

Hoe leert het ‘Learn to Earn’ programma leiderschap en communicatieve vaardigheden bij mensen.

Het programma bestaat uit het stellen van duidelijke regels voor de hond door automatisch te gaan zitten voor alle resources. Mensen leren direct de regels over te brengen naar de hond door hem te belonen (binnen 0,5 sec.) als het gewenste gedrag vertoont wordt. Tevens leert men ongewenst gedrag te voorkomen. Het grootste gedeelte van dit programma bestaat uit de eigenaar leren hoe deze een duidelijke boodschap over te brengen naar de hond.

Leiderschap wordt vastgesteld wanneer mensen duidelijke richtlijnen stellen en de regels duidelijk communiceren door het gewenste gedrag altijd te belonen terwijl beloningen voor ongewenst gedrag wordt voorkomen of onmiddellijk verwijdert zodat deze niet per ongeluk worden bekrachtigt. De eigenaar dient zich aan het programma te houden zodat het goede gedrag een gewoonte gaat worden bij de hond.

Learn to earn

Learn to earn © http://drsophiayin.com/

Wanneer de eigenaren aan deze criteria voldoen zal de hond leren hun als consistent en voorspelbaar te zien, en dus zullen de eigenaren in staat zijn om de hond te begeleiden. Wanneer de regels telkens wijzigen zal de hond de eigenaar op dezelfde manier gaan bekijken, en hun dus niet zien als degene die hem kan begeleiden in bepaalde situaties. Over het algemeen zal het ‘Learn to Earn’ programma ervoor zorgen dat de hond graag doet wat de eigenaar vraagt. De hond volgt de eigenaar omdat er beloningen verdient kunnen worden. Tevens zal het programma leiden tot een betere band met de hond.

Hoe het ‘Learn to Earn’ programma leidt tot impuls controle bij honden.

In het algemeen hebben honden impuls controle problemen omdat ze zonder netjes te vragen dingen verkrijgen. Zoals: door de deur rennen, met heel hun gewicht aan de riem trekken omdat dit in het verleden tot succes heeft geleid. Sommige honden/hondenrassen hebben een fysiologische of genetische neiging tot het hebben van minder impuls controle. Dit betekent dat de eigenaren het ‘learn to earn’ programma zorgvuldiger en consequenter moeten uitvoeren dan eigenaren met een hond die deze neiging niet/minder hebben.

Met het ‘learn to earn’ programma zetten we de huisregels op hun kop. Voorheen mocht de hond alles doen nu gaan we van hem verwachten dat hij het netjes gaat vragen door te gaan zitten. We beginnen makkelijk door de hond te laten zitten voor een snoepje of zijn voer die we met de hand geven. Op deze manier kunnen we werken met een hoge mate van bekrachtiging waardoor de hond sneller leert. Vervolgens gaan we met lastige zaken aan de slag, zoals zitten voordat er met een speeltje gespeeld mag worden en daarna willen we steeds langer het gewenste gedrag zien voor minder beloningen.

Learn to Earn

Learn to Earn © http://drsophiayin.com/

De voordelen: Hoe het ‘learn to earn’ programma het perspectief van uw hond veranderd.

Omdat de hond leert dat zitten en naar de eigenaar kijken de enige manier is om toestemming te krijgen tot hetgeen hij wil hebben. Hiermee leert hij zijn emoties onder controle te houden. Zelfs als dat betekent dat ze rustig moeten zijn om:

 • Aandacht van u te krijgen, of wat ze ook maar willen.
 • Dat ze aandacht voor uw woorden, signalen en begeleiding belangrijk zijn om te krijgen wat ze willen.
 • Wanneer ze in een moeilijke situatie terecht komen ze naar de eigenaar kunnen kijken voor begeleiding.

Het ‘learn to earn’ programma is nuttig voor honden met angst (inclusief verlatingsangst), opwinding, hyperactiviteit of het onvermogen om zich te kunnen concentreren op hun eigenaar, evenals een gebrek aan training en onhandelbaar gedrag.

Waarom training gedurende de dag voor alle interacties en alle resources belangrijk is?
Gedurende de dag trainen voor alle resources, lijkt misschien een enorme overlast voor de eigenaar, maar dit zal naar verloop van de training een groot verschil maken. Dit is de reden waarom we het doen:

Zodat uw hond er een gewoonte van maakt in plaats van een trucje te ontwikkelen: Als je alleen maar traint in bepaalde sessies kan je hond leren alleen maar te luisteren tijdens deze trainingssessies. De dingen die je doet voordat je van start gaat met zo’n trainingssessie zoals het beloningszakje vullen of het omdoen van een speciale riem kunnen allemaal signalen voor de hond worden zodat hij zich slechts tijdens die trainingssessie goed gedraagt in plaats van de gehele tijd.

Learn to Earn © http://drsophiayin.com/

De noodzaak en de voordelen van het vastbinden van de hond aan jezelf.
In de eerste dagen van het ‘learn to earn’ programma dient de hond ten allen tijden aan de eigenaar of een object vlakbij de eigenaar vastgebonden te worden als je thuis bent en de hond niet in een bench of afgesloten (veilige) ruimte zit. Als ze niet aan de eigenaar of een object vastgebonden zit moet de hond niet in de gelegenheid zijn om ongewenst gedrag te kunnen vertonen.

Aan u vastbinden is vooral belangrijk omdat:

 • Als de hond bij jou in de buurt is, is het makkelijker om gewenst gedrag te belonen als het zich voordoet. Anders worden deze kansen gemist en duurt de training langer(dit kan weken tot maanden zijn).

  Learn to earn

  Learn to Earn © http://drsophiayin.com/

 • Omdat je dicht bij de hond bent, wordt het voor de hond moeilijker om ongewenst gedrag te oefenen en uit te voeren.

  Learn to Earn

  Learn to Earn © http://drsophiayin.com/

 • Het leert de hond dat hij de eigenaar niet kan negeren. Hij kan namelijk niet verder weg lopen dan de lengte van de riem, en per ongeluk beloont worden voor ongewenst gedrag, zoals het opeten eten dat op de grond ligt. Het aan de eigenaar vast zitten helpt de hond dus te voorkomen dat ze ongewenst gedrag gaat vertonen.

Hoe lang moet je het ‘learn to earn’ programma volgen?

Sommige mensen gaan er vanuit dat ze voor altijd dit intensieve programma moeten volgen. De realiteit is dat als eigenaren zich ijverig inzetten er al in een aantal weken resultaat geboekt zal worden. Dat is meer vooruitgang dan sommige honden/mensen zullen maken in vele maanden.

Om je een idee te geven van hoelang je moet doorgaan:

Ga door met het volledige programma inclusief vastbinden aan de eigenaar:

 • Over het algemeen blijven honden vastgebonden aan de eigenaar totdat ze automatisch snel gaan zitten als ze iets willen. Voer, aandacht, naar buiten, etc.,etc.. De hond dient ook een 100% terugkomen op commando te hebben de eerste keer als je ze roept, ook als er afleidingen in huis zijn. Om een 100% terugkomen op commando te ontwikkelen zal je door diverse fases gaan waarbij een lange riem over de grond sleept, zodat de eigenaar kan werken op het terugkomen.
 • Voor de meeste probleemhonden geldt dat het een aantal dagen duurt, minimaal een week. Voor moeilijkere honden kan deze fase veel langer duren. (3 a 4 weken, maar voor een gemiddelde eigenaar kan langer zijn)

Ga door met de netjes vragen door te zitten oefening totdat je zelf het idee hebt dat dit voldoende is. Onthoudt dat impuls controle in één situatie effect heeft op de opwinding in een andere situatie. Dus als de hond gek is op stuiterende tennisballen, dan helpt de netjes vragen door te zitten oefening hem te gedragen rondom stuiterende tennisballen.

Download de gratis ‘Learn to Earn’ poster.