Stap 2: Aan eigenaar vastbinden

De hond gedurende de dag aan de eigenaar, of aan meubels in de buurt, vastgebonden als je thuis bent. Beloon hem als hij netjes gaat zitten totdat het een gewoonte wordt.

Voor veel honden geldt dat ze snel klaar zijn om aan de eigenaar vastgebonden te worden zodra ze het zitten voor iets lekkers, uit stap 1, door hebben. Vastgebonden zitten stelt de eigenaar in staat om de hond te belonen op het moment dat hij gaat zitten, hierdoor leert hij dat zitten en aandacht hebben voor de eigenaar leuk is. Als de hond opspringt, duwt of de poten tegen je aan slaat om een beloning te krijgen moet je stil gaan staan en haar totaal geen aandacht geven totdat ze gaat zitten. Bijvoorbeeld: Als je aan het werk bent en hij legt zijn poot/kop op je schoot, sta je onmiddellijk op, dit maakt duidelijk aan hem dat dit niet werkt. Als hij dan gaat zitten en hij kijkt naar de eigenaar geef je hem een aantal beloningen achter elkaar. Of je loopt naar de keuken en doet net alsof je het keukenblad aan het schoonmaken bent als hij dan gaat zitten dan geef je hem weer een aantal beloningen. Als je merkt dat hij het begint door te krijgen geef hem dan minder beloningen, en zorg ervoor dat er meer tijd tussen de beloningen zit.

Als de hond aan de eigenaar vastgebonden zit moet de hond gaan zitten op het moment dat de eigenaar stil gaat staan, als je gaat lopen dient hij naast je te lopen aan een losse lijn (niet voor je uit). Kies één kant (links of rechts) waar de hond loopt, gebruik dezelfde kant waar de hond loopt als je de hond uitlaat.

Learn to earn © http://drsophiayin.com/

Learn to earn © http://drsophiayin.com/

Als uw hond de neiging heeft om voor de eigenaar uit te lopen, stop dan gelijk met lopen als de poten van de hond voorbij gaan aan de voeten van de eigenaar, dus nog voordat de hond aan het einde van de riem is. Op die manier is het voor de hond duidelijk dat er geen beweging meer plaats vindt van de eigenaar. De eigenaar dient dan ook niet meer te bewegen totdat de hond terug komt en voor hem zit.

Na een paar dagen tot een week kun je aan de reactie van de hond zien hoe consequent de eigenaar geweest is. Als de hond aan het einde van de riem loopt en de hond komt terug en gaat voor de eigenaar zitten, weet je dat je goed bezig bent! Is de reactie echter dat de hond eerst nog wat harder gaat trekken dan weet je dat je per ongeluk het trekken aan de riem hebt getraind en dat hij heeft geleerd dat hij door te trekken overal komt.

Opmerking: Veel eigenaren zullen de oefening die in stap 3 beschreven staat, maar ook een aantal volgoefeningen, moeten doen voordat de hond klaar is om aan de eigenaar vastgebonden te worden terwijl de eigenaar door het huis loopt.

Als de hond vastgebonden zit aan een meubel in de buurt van de eigenaar dan mag hij een speeltje hebben als entertainment.