Stap 3: Leave it (versie 1)

Maak gebruik van het netjes zitten tijdens het ‘afblijven’ (v1) spel

(Bekijk Dog Training Demo: Leave It).

Deze oefening leert de hond om:

  • In nieuwe/lastige situaties naar de eigenaar te kijken voor advies.
  • Dat hij niet kan krijgen wat hij wil zonder daar toestemming voor te vragen.
  • Dat blokkeren betekent dat hij er niet langs mag/kan.
  • dat een ‘Release cue’ betekent dat hij mag hebben wat hij wilde hebben.

Learn to earn © http://drsophiayin.com/

Gooi een beloning op de grond en zorg ervoor dat de hond er niet bij kan komen door hem te blokkeren. Als hij probeert om erheen te spurten, stap er dan snel voor (zoals een verdedigende basketbal speler) om hem te blokkeren. Probeer hierbij te vermijden dat je de riem vastpakt. Elke keer als hij een beweging maakt om bij de beloning te komen zorg je ervoor dat dat hem niet lukt door jezelf tussen hem en de beloning te plaatsen. Omdat je niet tegen hem aan het praten bent kun je hem ook niet afleiden (je bent compleet stil tijdens deze oefening). Uiteindelijk zal hij erachter komen dat hij op deze manier nooit de beloning zal krijgen. Hij zal gaan zitten en u om advies vragen. Op dat moment geeft u haar onmiddellijk een beloning en als hij blijft zitten geef je nog een aantal beloningen voor het netjes blijven zitten.

Als hij u aan blijft kijken dan kan u opzij stappen, om zo een vrij pad naar de beloning te maken, maar sta klaar om weer te blokkeren als hij wil opstaan om naar de beloning te gaan. Geef hem een aantal beloningen voor het blijven en het kijken naar u en geef vervolgens een ‘release cue’ (bijvoorbeeld Oké) en wijs naar de beloning die op de grond ligt om aan te geven dat hij mag opstaan en de beloning mag pakken.

Herhaal deze oefeningen totdat hij meteen zit en gefocust is op u totdat de ‘release cue’ gegeven wordt (over het algemeen zijn hier 5-20 herhalingen voor nodig). Op het moment dat hij dit goed uitvoert kun je vlak voordat je de beloning op de grond gooit het commando ‘afblijven’ geven zodat hij leert dat ‘afblijven’ betekent rustig blijven zitten en de eigenaar aankijken. De kans bestaat dat de hond het mag hebben.