Stap 4: Leave it (versie 2)

In deze versie (lees hier versie 1) van het het ‘afblijven’ gooi je een traktatie net buiten bereik van de aangelijnde hond. Je blijft volledig stil staan, de hond zal naar het einde van de lijn lopen en merken dat hij niet bij de beloning kan komen, hij zal proberen te gaan trekken om dichterbij de beloning te komen, echter levert hem dat niets op omdat je volledig stil blijft staan.

Hij zal nu gaan nadenken wat hij moet doen om de beloning te krijgen. Omdat je hem beloond hebt voor het zitten en kijken naar je, zal hij zich omdraaien naar jou, gaan zitten en naar je kijken. Geef hem achter elkaar een aantal beloningen en als hij je eenmaal aan blijft kijken kun je hem een ‘release cue’ (zoals Oké) geven en wijzen naar de beloning. Zorg ervoor dat ze aan een losse lijn naar de beloning toe kan, want anders leer je hem juist aan de riem te trekken, en is hetgeen je hem wilde leren verloren tijd geweest.

Opmerking: Deze oefening zal ervoor zorgen dat de hond naar de eigenaar omdraait en hem aankijkt als ze aan de riem trekt.

Learn to earn © http://drsophiayin.com/