Stap 5: Elke keer netjes zitten

Zitten om geaaid te worden: De is de moeilijkste oefening voor mensen omdat we de neiging hebben de hond te aaien zonder er over na te denken. Het is dus een oefening om ervan bewust te worden wanneer we onbewust ongewenst gedrag belonen. Deze oefening is belangrijk voor honden die opspringen om aandacht of honden die erg gemotiveerd zijn om aandacht te krijgen en geaaid te worden.

In deze oefening aai je de hond alleen als hij zit. Aai de hond voor 5 sec zodat je hem kunt belonen voor het blijven zitten. Haal je hand weg en ga rechtop staan zodra de hond opstaat en kijk kort een ander kant op. Voor honden die erg bewegelijk zijn kun je beginnen met het geven van een beloning en tegelijkertijd aaien. Werk ernaar toe dat je de hond kunt aaien zonder dat deze heel erg bewegelijk wordt. Dit doe je door de hond te aaien en hem gelijk een beloning te geven voordat hij erg bewegelijk wordt. Daarna duurt het steeds iets langer voordat je de beloning geeft. Verlang van honden die hyperactief worden van aaien dat deze gaan liggen in plaats van zitten.

Zitten en aaien

Zitten voordat je de riem omkrijgt: Wacht tot de hond netjes gaat zitten voordat de de riem omgedaan wordt. Je kunt hem, indien nodig, beloningen geven terwijl de riem omgedaan wordt. Als je beloningen nodig hebt om de riem om te doen, oefen dit dan 5-10 keer per dag. Op deze manier, door dit een aantal dagen te trainen, zullen beloningen niet langer meer nodig zijn.

Zitten om door de deur te gaan.: De Leave-it techniek (stap 1) is hier van toepassing om door deuropeningen te mogen gaan. In plaats van dat de hond langs je rent om door de deur te gaan zal hij eerst moeten wachten. Als de deur geopend wordt blokkeer je hem, zoals je geleerd hebt in stap 1. Pas als hij zit en op je gefocust is kun je samen met hem door de deur.

Zitten om de auto uit te mogen: Als u de hond meeneemt in de auto en hij houdt ervan om eruit te springen dan is het handig om de hond te leren rustig te blijven zitten voordat hij de auto uit mag. Hier maken we ook weer gebruik van de Leave-it techniek uit stap 1. Het doel is dat hij automatisch gaat zitten en wacht op een ‘release cue’ van de eigenaar voordat hij de auto uit mag.

Zitten voordat je een speeltje gooit: Als de hond van apporteren houdt, wacht dan totdat hij zit voordat je het speeltje gooit. Als hij erg opgewonden is rondom speeltjes, dan kun je de hond leren om te zitten of liggen en te blijven zitten/liggen als het speeltje gegooid wordt. Deze oefening is vooral belangrijk voor honden die erg opgewonden raken tijdens of na het apporteren, maar ook voor honden die bezitterig zijn.

Zitten zodat de eigenaar dichterbij komt: Voor honden die te afhankelijk zijn en gaan janken of blaffen (omdat ze uw aandacht willen) als je buiten hun bereik bent. Maak de hond vast aan een meubelstuk/kachel en loop weg. Loop naar ze toe als ze zitten terwijl u buiten bereik bent om ze te aaien. Als ze dit eenmaal doorhebben, dan gaan je van de hond verwachten dat hij gaat zitten als je hem benaderd. Dat wil zeggen, de hond leert dat janken, blaffen, en huilen niet werkt om aandacht te krijgen. Wat wel werkt is netjes gaan zitten of liggen. Hierdoor leren ze hun emoties onder controle te houden terwijl hij benaderd wordt.

Dichterbij komen

Dit zijn standaard momenten waarop de hond moet zitten: Ook in andere situaties geldt dat de hond dient te zitten voordat hij ergens toegang toe krijgt (zoals het verlaten van de bench). Deze oefeningen helpen de hond kalmer, meer gefocust en een betere zelfbeheersing te vertonen. Als gevolg hiervan zal hij beter in staat zijn en meer aandacht besteden aan uw signalen en aanwijzingen.

Conclusie: Dit is een basis overzicht van het ‘Learn to earn’ programma. Wil je de oefeningen in detail bekijken dan dien je het boek ‘Perfect Puppy in 7 Days: How to Start Your Puppy Off Right’ van Dr. Sophia Yin aan te schaffen. Het boek is geschikt voor pus, maar ook volwassen honden en hun eigenaren. Het programma zoals hierboven en in de vorige stappen beschreven helpen u om een hond te krijgen die in huis meer gefocust is op u. Dit kunt u later meenemen naar buiten zodat de hond, in lastigere situaties, ook meer op u let.