Isla Fishburn – Verslag seminar Listen to Your Dog to learn, Live & Love with Your Dog. (17 & 18 Oktober 2015)

Isla Fishburn begint seminar met het voorstellen van zichzelf. Ze geeft hierbij aan dat ze een holistische gedragsdeskundige is. Ze kijkt met name naar het dier en heeft hierbij de behoefte en het welzijn van het dier hoog in het vaandel staan. Hetgeen betekend dat ze te allen tijde rekening houdt met wat het dier kan/wil. Heel veel mensen houden geen rekening met de hond, voor haar geldt de hond een levend wezen is die observeert, luistert, kijkt en het belangrijkste voelt.

Het gedrag dat een hond laat zien wordt voornamelijk gedreven door de emoties die de hond op dat moment in de desbetreffende situatie ondervindt. Honden houden van voorspelbaarheid helaas geldt er in de wereld één gouden regel en die gaat als volgt: ‘Het enige constante in de wereld is verandering’. Als de hond iets nieuws tegenkomt zal het voornamelijk eerst op onderzoek uit gaan wat het nieuwe is. Hierbij gaf ze aan dat een wolf net zolang de tijd neemt totdat de pup het op zijn eigen tempo ontdekt heeft.

Als we het over honden hebben kan een woord als dominantie niet uitblijven. Het duurde dan ook niet lang totdat dit woord naar voren kwam. Isla geeft aan geen enkel probleem te hebben met het woord aangezien ze diverse onderzoeken leest waar het woord in voorkomt. Er zijn wel dertien verschillende definities van het woord dominantie.

Isla Fishburn heeft zo’n beetje de rest van de dag gesproken over karakters (Functional Characters) in een groep honden. Al deze karakters hebben hun eigen profiel. In het profiel staat beschreven hoe trainbaar deze is, Welk dieet de hond nodig heeft en hoe je ze kun identificeren in een nestje. Waar het op neer komt is dat elke hond in een sociale groep een bepaald karakter heeft, de negen karakters zijn:

 • Alpha (Desission maker)
 • Beta (Enforcer)
 • Tester
 • Number
 • Early Warner/Alerter
 • Hunter
 • Nanny
 • Diffuser/Peace maker
 • Solitary / Lone Dog

Al deze karakters hebben hun eigenschappen en kunnen als zodanig herkent worden in een nest. Door te kijken naar waar de hond zich bevindt. Zit hij/zij vaak ver van de andere af, dan heb je best kans dat dat de Alpha van dit nest is. Een fysiek grote en zelfverzekerde pup zou zo maar eens een Beta kunnen zijn. Een tester is degene die altijd hyperactief is als de rest ligt te slapen zal deze vaak wakker zijn, om te testen wat de reactie van de andere honden is als hij die in zijn lip hapt. En zo zijn er voor de andere ook voldoende karaktertrekken te lezen in de uitgebreide hand-out, waardoor je de hond makkelijker kunt herkennen.

Na wat zoeken kwam ik op YouTube een filmpje tegen waarin Isla Fishburn verteld over de negen karakters binnen een sociale groep. (Onderstaande video duurt 1 uur 27 minuten maar is het kijken zeker waard!)

In de beschrijving van de karakters wordt geen rekening gehouden met de genen die worden overgegeven van moeder naar pups. Dus mocht de moeder een angstige hond zijn en pups krijgen is dit geen stabiele basis voor de pups die direct in aanraking komen met deze angst en zullen dit hoogstwaarschijnlijk met zich meenemen.

Ruiken

Tijdens de hele lezing kwam naar voeren dat reuk het belangrijkste zintuig is. Dit is ook een van de redenen waarom deze als eerste ontwikkeld bij honden. Wij vergeten het hele geur aspect dat de hond kan ruiken maar wij mensen totaal niet omdat onze zintuigen niet goed genoeg ontwikkeld zijn. Ruiken is het belangrijkste zintuig van de hond, daarna volgt het zicht en daarna het gehoor.

Communiceren met je hond

Isla Fishburn gaat bij het werken van honden uit van vier principes die ze van de wolven heeft geleerd.

Begeleiding (Guidance)
Als je voor de eerste keer een pup (hond) ontmoet zul je hem moeten vertellen dat hij bij jou terecht kan om begeleid te worden. Dat je een vervanging bent van zijn ouders en dat je zijn menselijke beschermer zult zijn. De eigenaar zal er voor moeten zorgen dat hij goede beslissingen maakt en de hond niet te snel willen dwingen iets te doen.

Vertrouwen (Trust)
Vertrouwen is de belangrijkste band en relatie tussen elk dier. Als je hond je niet vertrouwt zal hij niet naar jouw begeleiding luisteren. In een paar seconden is het vertrouwen van het dier gebroken, maar het duurt veel langer om vertrouwen op te bouwen. In de meeste gevallen is het vertrouwen tussen hond en eigenaar weg vanwege slechte beslissingen van de eigenaar. Het verliezen van het vertrouwen van de hond is meestal het resultaat van slechte begeleiding. De hond zal er dan voor kiezen zijn eigen keuzes te maken. (gebaseerd op angst i.p.v. een ‘normale’ reactie)

Behoefte (Need)
De hond is een sociaal groepsdier en zo zul je hem ook moeten behandelen. De meeste mensen denken dat wij niemand nodig hebben om te overleven. Maar voor een hond, is elk familielid speciaal geselecteerd om een bepaalde rol te vervullen. De overleving van de groep hangt af van de samenwerking van de groep als geheel. Elk lid weet dit en zal zijn rol binnen de groep vervullen zo lang als dat nodig is. Zie je hond niet als een dier dat moet luisteren naar jouw commando’s. De hond is een uitbreiding op je familie, wees je ervan bewust dat je de behoefte van de hond tegemoet komt.

Respect
Alleen maar omdat je een hond hebt, betekent dat nog niet dat je de eigenaar van de hond bent. Honden zijn leraren ze leren ons over hoe ze zijn. Jij bent hun beschermer. Je moet de hond respecteren zodat jij en de hond op hetzelfde niveau werken en dezelfde doelen hebben en dat je rekening houdt met het welzijn van de hond.

De drie C’s

Hoe voelt de hond zich? Door de drie C’s toe te passen weet je hoe de hond zich voelt en weet je hoe je jezelf zou moeten voelen.

Comfortable
De hond dient zich comfortabel te voelen met alles wat je doet voordat je verder gaat. (Ga niet over de grens van je hond)

Confident
Als je hond er geen vertrouwen/plezier in heeft neem hem dan ook niet mee naar plaatsen die hij niet leuk vindt. Weet wanneer je hond het leuk vindt en wanneer niet.

Control
Als je de hond en de situatie niet onder controle hebt dan zal de hond de situatie overnemen.

Des te relaxter je zelf bent, des te relaxter is de hond.

Discipline

DisciplineVaak wordt er bij het woord discipline gedacht aan dat er met een harde hand gestraft wordt, en dat de hond gedwongen wordt iets te doen. Bij honden en wolven onderling wordt discipline heel zacht uitgevoerd, en vaak ook heel subtiel. Fysiek straffen is uit den boze de reden die Isla Fishburn hiervoor geeft is: omdat wij simpelweg niet begrijpen hoe honden het onderling doen. Hoe hard ze het doen, en voor hoelang ze het doen. Echter betekent dit natuurlijk niet dat er geen discipline kenbaar gemaakt dient te worden. Bij discipline gaat het er om wat wel en niet veilig is. Wij kunnen de hond dus discipline bij brengen door onze stem te gebruiken. Eest zacht en dan steeds iets duidelijker, we moeten daarbij echter niet boos/gefrustreerd worden. We proberen namelijk een bericht over te brengen.

Tien principes

De beste manier om te begrijpen hoe we moeten zijn om een goed rolmodel en leraar te zijn voor onze hond en zelfs voordat we in de buurt komen van een hond is om onze houding te overwegen. Isla Fishburn gelooft dat als er een hond in je leven komt dat deze er is om je iets te leren over jezelf. Om een goed rolmodel en een vertrouwde vriend te zijn voor je hond, dien je de volgende kwaliteiten te bezitten:

 • Een positieve houding
 • Geduld
 • Emotionele en fysieke balans
 • Intuïtie
 • Verandering
 • Presentatie
 • Een niet agressieve houding
 • Doorzettingsvermogen
 • Nederigheid
 • Liefde/Respect

Conclusie

Het bovenstaande is (denk ik) nog niet eens de helft van wat ik in het weekend geleerd heb maar geeft naar mijn idee wel goed aan wat ik eruit heb gehaald. Dit seminar was voor mij zo nieuw en boeiend dat het bij mij nog lang onrustig zal zijn in mijn hoofd. Zelfs gedragsdeskundige die aanwezig waren zeiden zelfs dat ze dit in de jaren dat ze les hebben gehad nog nooit hebben gehoord. En dat maakt dat deze lezing uniek is in zijn soort! Kortom ik heb erg genoten van de lezing, en mocht Isla Fishburn weer terug komen dan ga ik er zeker weer heen, en ik kan het jullie ook aanraden om er heen te gaan.

, , ,