Kijk ze eens leuk spelen!

Geregeld krijg ik op de hondenschool de vraag: “Mogen ze nog even los om te spelen?” Negen van de tien keer is mijn antwoord “nee” waarna ik wat teleurgestelde gezichten uitleg waarom ik dat niet doe.
Spel kan voor honden een heerlijke uitlaatklep zijn. Samen rennen, dollen en stoeien, heerlijk toch? Ja uiteraard! Maar heel vaak is spel helemaal geen spel, of in ieder geval geen leuk spel voor alle partijen. Wij mensen zijn geneigd te denken dat onze honden met alle honden overweg moeten kunnen en met alle honden moeten willen spelen. Maar net als wij vinden honden niet alle andere honden leuk en willen ze helemaal niet altijd spelen. Spel is pas spel op het moment dat beide ( of meer ) honden het naar hun zin hebben en het spel wederkerig is. Dit laatste houdt in dat het spel gelijkwaardig is en de een niet continu onderop ligt. Om te kunnen bepalen of spel wel echt spel is, is het noodzakelijk om kennis te hebben van de taal van de hond, oftewel de lichaamstaal. Dit filmpje legt heel mooi uit waar je vooral op kunt letten.

Zoals je in het filmpje kunt zien, communiceren honden door middel van lichaamstaal. Vaak zie je in ‘spel’ dat één van de twee honden een gedrukte houding heeft, probeert te vluchten of de andere hond van zich af probeert te krijgen. Dit wordt vaak geïnterpreteerd als spel ‘want ze rennen zo leuk!” Voor de hond met de gedrukte houding is dit echter helemaal niet zo leuk als wij denken. Deze hond schreeuwt om hulp van jou als eigenaar. Het is dus voor het welzijn van je hond, maar ook voor de band tussen je hond en jou, van belang dat je leert zien wanneer je hond lol heeft in het spel, of wanneer je hond jouw hulp hard nodig heeft.

In dit filmpje zie je een aantal voorbeelden waarbij spel geen spel meer is en waar de honden schreeuwen om hulp van hun eigenaar:

Na het zien van deze filmpjes begrijp je hopelijk waarom mijn antwoord heel vaak “nee” is wanneer mij wordt gevraagd of ze nog even los mogen spelen. Op de hondenschool komen verschillende rassen, met verschillende karakters, formaten, leeftijden en vooral verschillende manieren van spelen. Op het moment dat we deze groep honden samen los laten, zullen er altijd honden tussen zitten die zich niet veilig voelen. Als deze honden niet door hun eigenaar geholpen worden, hebben zij hier een leerervaring uit op gedaan. En dat kan zijn dat andere honden helemaal niet zo leuk zijn, zelfs eng, en dat het baasje de hond hier niet steunt en de hond het zelf moet uitzoeken. Het kan zelfs zo zijn dat de hond uit angst een keer gesnept heeft omdat hij niet anders kon en nu geleerd heeft dat hij zich kan redden door te sneppen. Dit is de basis voor een gedragsprobleem bij je hond; angstagressie. Dit moet je uiteraard zien te voorkomen. Lees hier meer over het steunen van je hond.

Let tijdens je wandeling in het park dus goed op je hond en zijn lichaamstaal. Vind hij het wel écht leuk? Heeft hij geen gedrukte houding? Probeert hij te vluchten? Of zie je misschien andere stress signalen zoals tongelen ( tong snel in en uit de bek ), sneppen, tanden laten zien? Ligt jouw hond continu op zijn rug en is het spel niet gelijkwaardig? Of is het juist jouw hond die de andere belaagt? Betrap jij jezelf er op dat je altijd zegt: “ooh maar hij doet niets hoor!” Bedenk je dan dat ook al vloeit er geen bloed, het nog steeds zo kan zijn dat de andere hond hier een nare ervaring aan over houdt.

Kortom; steun je hond en haal hem uit de beangstigende situatie of bescherm juist de andere hond en haal jouw hond weg uit die situatie. Wees verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond en neem je verantwoordelijkheid als je hond schreeuwt om hulp.

Kelly van Son
Shiva4Dogs