Met het oog op: dierendag

4 oktober is dierendag. Dat weet (bijna) iedere dierenliefhebber. Mensen zijn geneigd om ter ere van deze dag een cadeautje voor hun dier te kopen waar vanzelfsprekend niets mis mee is. Echter, één van de belangrijkste zaken zien ze naar mijn mening over het hoofd….

Auteur: Michelle Vrolijk – Hondengedragsdeskundige
Website: www.michellevrolijk.nl

Hand in hand
Ik spreek regelmatig mensen die het hele jaar door zo goed mogelijk voor hun hond zorgen. Ze kopen een lekker bot voor hun hond, gaan op tijd naar de dierenarts en bezoeken een hondenschool of sportvereniging waar de hond iets wordt geleerd. Minder vaak spreek ik mensen die tijd en geld investeren in hun eigen kennis.

Praktijkvoorbeelden
Men gaat regelmatig voorbij aan het feit dat gedrag en gezondheid van de hond hand in hand gaan met kennis en vaardigheden van de eigenaar.
Ik heb hieronder drie praktijkvoorbeelden neergezet:

  • Een hond aarzelt regelmatig na een boswandeling de auto in te gaan. De eigenaar denkt dat de hond geen zin heeft om naar huis te gaan en ervaart het dralen als ongehoorzaam. Immers, voor de wandeling gaat de hond wél zo de auto in. Uit onderzoek blijkt echter dat de hond een peesblessure heeft en daarom de auto niet meer zo graag inspringt na een wandeling. De oorzaak ligt op het medische vlak, niet bij ongehoorzaamheid.
  • Een golden retriever komt regelmatig tijdens de jachttraining niet direct naar de eigenaar terug maar gaat verderop wat snuffelen. De oorzaak ligt niet in onwilligheid of in het niet begrijpen van de oefening. De jachtlijn wordt na terugkomst zo snel over de oren van de hond getrokken dat de hond het als pijnlijk ervaart en daarom aarzelt met terugkomen. De oorzaak ligt bij de vaardigheden en kennis van de eigenaar, niet bij de hond.
  • Een kind prikt met zijn vinger in het oog van ‘zijn’ hond en wordt vervolgens gebeten. Niet omdat de hond ‘vals’ is maar omdat de hond pijn heeft, omdat het kind nooit geleerd heeft hoe met een hond om te gaan en omdat de ouders wellicht eerdere waarschuwingssignalen van de hond niet hebben opgepikt. De hond belandt in het asiel en om te voorkomen dat het kind bang wordt voor honden wordt een puppy aangeschaft. Kleine honden worden echter groot en ook een kleine hond of pup kan bijten.

Als je alleen kijkt naar de hulpvraag en daarop gaat trainen, dan los je hooguit je eigen probleem op, niet dat van je hond. Terwijl als je breder kijkt en kijkt naar de vraag wáárom je hond bepaald gedrag vertoont (=de oorzaak) dan kom je veel verder. Met het gedrag maar ook met jullie band. Jullie relatie komt op een ander niveau.

Een andere investering
Mensen zijn geneigd om een hond van alles te leren maar slaan zichzelf hierbij nog wel eens over. Investeren in kennis kost tijd, geld en energie. Het kopen van een mooi bot is eenvoudiger en goedkoper. Uitbreiding van eigen kennis is echter een blijvende en waardevolle investering. Wat is ‘de balans’ van je hond, jezelf en je omgeving je waard?