Moeten we een hond straffen?

Slaan, schoppen, aantikken, schreeuwen, rukje aan de riem, zijn allemaal vormen van straffen en wordt door, sommige bekende, trainers gebruikt.

Immers, in de film Snow dogs bijt Cuba Gooding Jr. in een oor van een hond. Daar werkte het, dus zou deze techniek ook werken voor ons? Om die vraag te beantwoorden moeten we nagaan hoe honden leren.

Honden leren door conditionering.

  • Ze herhalen gedrag dat ze goede resultaten opleveren, en
  • Ze stoppen met gedrag dat ze slechte resultaten oplevert.

Op basis van hiervan, wordt er op twee manieren omgegaan met het oplossen van probleemgedrag bij honden. Training op basis van belonen en training op basis van straffen.

Is het straffen van honden slecht?

Bij het straffen van een hond wordt er uitgegaan van het toebrengen van pijn aan de hond op gevoelige plaatsen. Zoals oor, neus, nek, etc., etc. als de hond ongewenst gedrag laat zien.
Het argument dat hiervoor vaak gebruikt wordt is dat de pijn die de hond ervaart het gedrag zal doen verminderen. Elke keer als de hond het ongewenste gedrag laat zien zal er dus een pijn prikkel worden toegediend, waardoor hopelijk het ongewenste gedrag zal doen verminderen.

Echter is het probleem bij dit soort training vaak dat het erg riskant is, te persoonlijk, en het is geen goede manier om het ongewenste gedrag om te buigen.

Jouw hond weet dat de pijn die hem wordt toegediend van jou afkomstig is.

Als gevolg hiervan kan de hond de verkeerde les leren inclusief:

  • Hij zal de eigenaar op dezelfde manier gaan behandelen zoals je de hond behandeld. Te hard straffen kan ervoor zorgen dat je hond angst agressie gaat vertonen.
  • De hand van een persoon die richting de hond gaat betekend slechte dingen. Hij kan dus gaan uitvallen/bijten in de hand die hem wil gaan aaien.
  • Mijn eigenaar, of degene die op dat moment op hem afkomt, betekend pijn. Hierdoor kan de hond gaan grommen en bijten naar mensen.

whale eyeAls je de straf niet met een perfecte timing en de juiste kracht, en de juiste omstandigheden kan geven is de kans aanwezig dat de hond niet begrijpt waarom hij gestraft wordt. Hij zal zich steeds angstiger en gestrest gaan voelen omdat hij niet weet waarom hij gestraft wordt.

Het resultaat van straffen kan leiden tot meer gedragsproblemen, waaronder angstagressie evenals onderdanig urineren.

Alleen al om bovenstaande redenen zou ik straf niet gaan gebruiken om gedragsproblemen op proberen te lossen.

Als we een hond niet mogen straffen wat dan?!

Als het straffen van een hond niet werkt, hoe kunnen we onze honden dan leren wat goed en wat fout is?
Hoe kunnen we onze hond laten gedragen, en zich niet inlaten met destructief gedrag?

Het antwoord is gebruik te maken van de andere techniek, namelijk het goede gedrag belonen. In tegenstelling tot wat sommige trainers zeggen, belonen betekent niet dat je de hond alleen maar vol stopt met snoepjes. Het stelt ons in staat om te bepalen wat wel gewenst is en wat niet.

Wij realiseren ons misschien niet, maar we hebben alles al onder controle wat de hond graag wil. Bijvoorbeeld: Wij bepalen wanneer we gaan lopen, wij bepalen wanneer hij te eten krijgt, wij bepalen wat en hoeveel hij eet, wij bepalen wanneer er gespeeld wordt, wij bepalen met welke speeltjes hij mag spelen, wij bepalen wanneer hij rust nodig heeft, wij bepalen waar hij op mag kauwen, etc., etc. Het enige wat we de hond moeten leren is:

Hij bepaald niet wat er gebeurd, wij bepalen dat…

Bijvoorbeeld, als de hond op mij springt en bijt in mijn hand tijdens voedertijd, dan vertel je hem dat het gedrag onaanvaardbaar is met behulp van het Nee commando (mits goed aangeleerd). Daarna negeer ik hem en krijgt hij zijn eten niet totdat hij gekalmeerd is. Op deze manier leert hij dat:

  • Hij rustig moet wachten op zijn eten.
  • Opspringen en bijten het voer niet gegeven wordt en weggezet wordt.

Als het ongewenste gedrag toch door blijft gaan geef je de hond een time-out, en zet je hem in een time-out gedeelte. Dit leert hem dat als hij zich niet kan beheersen bij mensen in de buurt hij er ook geen toegang toe krijgt.

Op al het andere ongewenste gedrag reageren we op een soortgelijke manier. Door het beperken van de toegang, en hem te belonen als hij zich goed gedraagt.
Ander probleemgedrag heeft andere technieken nodig, maar de algemene strategie is hetzelfde. Het beheren van het door hem gewenste resource.

Maar honden bijten, en geven elkaar ook een fysieke correctie…

honden corigeren elkaarEen veelgehoord argument is dat honden onder elkaar ook fysiek corrigeren, en omdat honden dat onderling doen, mogen wij dat ook doen omdat het ‘natuurlijk’ gedrag is.

Honden geven elkaar vaak waarschuwingen door elkaar te bijten, of om gedrag bij te sturen. Honden bijten elkaar ook als ze spelen met elkaar. Ze kunnen dit omdat ze een erg goede controle hebben over waar ze bijten en hoe hard ze bijten.

Echter, honden zijn geen mensen, en mensen zijn geen honden. Wij zijn niet in staat om dezelfde kracht en controle te hebben als onze honden. Wij hebben geen scherpe tanden/klauwen, wij kunnen niet erg snel rennen, en onze kaken zijn niet zo sterk. In een fysiek gevecht zullen wij het verliezen van onze honden.

Mede daarom is het een heel slecht idee is om een hond fysiek te lijf te gaan, en al zeker niet als het een onbekende hond is die agressief kan zijn. Onze eigen hond moeten we dus ook niet fysiek te lijf gaan. In plaats van te doen alsof wij een hond zijn zullen we onze menselijke krachten moeten gebruiken. Wij kunnen namelijk:

  • De deur open en dicht doen
  • Naar de winkel rijden om eten, speelgoed en andere leuke dingen te halen
  • Een afgesloten zak, blik, flesje, en nog veel meer open
  • Redeneren, bouwen en toekomst plannen ontwikkelen.

Onze menselijke vermogens stellen ons in staat om over ‘alle’ dingen die onze hond nodig heeft of verlangt controle uit te oefenen. Dit maakt ons natuurlijk (bege)leiders, omdat we alle belangrijke zaken kunnen controleren.

Tot slot, wanneer een hond een andere hond fysiek corrigeert, kan de andere hond besluiten om terug te vechten.

Een puppy kan toestaan dat een oudere hond hem corrigeert, maar als deze pup groter is, kan hij leren om te reageren met agressie. Om deze reden, zou ik niet toestaan dat mijn hond een andere hond fysiek corrigeert of pest. Als (bege)leider, stel je regels en zorg je ervoor dat de hond(en) zich daar aan houden d.m.v. toegang tot hun resource.

Alleen omdat een hond soms een andere hond bijt, betekent niet dat bijten, slaan, schoppen, rukken aan de riem goed, effectief, is. De veronderstelling dat fysieke straf beter is omdat onze honden het onderling ook doen, is een logische denkfout. In feite zijn er veel dingen die honden doen naar honden of andere diersoorten die we moeten beheren of ombuigen. Dit omvat:

  • Hond die achter de buurt kat aanjaagt.
  • Hond zijn instinct om eigendommen te bewaken. (met het vertoon van agressie als dat nodig is)
  • Hond die een andere hond pest.
  • Hond zijn impuls om terug te vechten, en nog veel meer…

Werkt het straffen van honden??

Het straffen van een hond door middel van slaan, schoppen, schreeuwen, rukje aan de riem, werkt op zeer korte termijn zeker. Het is alleen niet de meest effectieve manier om het probleemgedrag op te lossen.

Er zijn risico’s verbonden aan het straffen van een hond. Straf kun je gebruiken om het één probleem aan te pakken, echter hiervoor kunnen vijf voor in de plaats komen. Bovendien zal het effect van straffen afnemen omdat de hond gewent raakt aan de pijn die veroorzaakt wordt.

De manier die gebruikt maak van het belonen van het goede gedrag zijn een stuk veiliger omdat de hond zich daardoor niet angstig, agressief of gestrest door gaat voelen. We dienen de hond geen pijn toe maar onthouden hem zijn beloning.

  • Beloningsgerichte methodes zorgen ervoor dat de hond gaat nadenken over wat hij moet doen om zijn beloning te bemachtigen.
  • Straffen, aan de andere kant, zorgt ervoor dat hij je gaat vermijden.

Uiteindelijk stelt het belonen van goed gedrag ons in staat om een veel sterkere band met onze hond op te bouwen, hiervoor krijg je een hond terug die graag voor jou wil werken.

,