Omkopen versus belonen

Omkopen versus BelonenEen veel gehoord probleem tijdens het trainen met beloningen is dat hondeneigenaren het gevoel krijgen dat ze hun hond aan het omkopen zijn. Het is dus erg belangrijk dat je zelf weet wat het verschil tussen omkopen en belonen is en hier tijdens de trainingssessie met je hond rekening mee te houden. Het heeft een behoorlijk invloed op de prestaties van je hond.

Omkopen

Omkopen is je hond met behulp van een voertje in hand een bepaalde handeling uit laten voeren. We nemen als voorbeeld de ‘zit’ oefening, deze kun je in het begin aanleren door je hond om te kopen. Je neemt een voertje in je hand, en houdt deze voor de neus van je hond. Je beweegt je hand iets omhoog en naar achteren (richting de kont van de hond) en de hond zal hoogstwaarschijnlijk gaan zitten. Daarna geef je hem het voertje.

Je zegt eigenlijk tegen je hond, kijk dit voertje kun je verdienen als je bepaald gedrag vertoont. Dit is in het begin niet erg maar er moet wel voor gezorgd worden dat het voer zo snel mogelijk achterwegen gelaten wordt. Anders wordt je hond afhankelijk van het voertje in je hand. En zal hij het gedrag niet laten zien als je geen voer in je handen hebt.

Belonen

Bij belonen zorg je er voor dat het voer niet zichtbaar is voor de hond. Leg bijvoorbeeld het voer op tafel neer, of stop het in een beloningstasje die achter je achter op je rug hangt. Vraag de hond om een bepaald gedrag te laten zien wat hij kent. We nemen als voorbeeld weer even de ‘zit’ oefeningen. Vraag de aandacht van je hond, en zeg ‘zit’, op het moment dat de hond met zijn kont de grond aanraakt zeg “Goedzo!” en beloon je hem met een voertje dat je van tafel pakt.

Het grote verschil is dus dat de beloning komt nadat de hond gedrag heeft uitgevoerd i.p.v. dat je het gedrag bij de hond uitlokt door middel van het voer in je hand.

Is omkopen nuttig?

In veel gevallen is omkopen nuttig, vooral bij het aanleren van een verzoek/commando is het erg nuttig omdat je met behulp van het voertje ervoor kunt zorgen dat de hond precies doet wat jij wilt. Je dient dan wel elk stapje in de goede richting te belonen, zodat de hond weet dat hij op de goede weg is.

Als je controle over de neus van een hond hebt, dan zal de rest van het lichaam volgen!

, , ,