Ongewenst gedrag negeren?

Moeten we het ongewenste gedrag van de hond negeren of moeten we hier iets aan gaan doen? Ik denk dat we de hond moeten leren wat we wel willen, en wat we niet willen. Door bepaald gedrag te gaan negeren los je vaak het probleem niet op, maar door aan te geven wat je wel en wat je niet goed vindt leert de hond wat er van hem verlangt wordt.

Het gewenste gedrag nemen we vaak voor lief

We besteden geen aandacht aan het zaken die voor ons natuurlijk lijken te zijn. De hond zullen we nooit belonen als hij uit zichzelf iets goed doet, maar we gaan wel corrigeren als hij ongewenst gedrag laat zien. Is dit niet oneerlijk ten opzichte van de hond? Waarom belonen we het gewenste gedrag niet, en corrigeren we het ongewenste gedrag altijd.

Gewenste gedragingen die we vaak voor lief nemen:

  • Rustig slapen in de mand
  • Volgen aan de riem
  • Niet blaffen als de deurbel gaat
  • Niet blaffen naar andere honden
  • Niet opspringen tegen visite
  • etc., etc..

Dit is namelijk iets dat we vaker willen zien toch? Een hond die netjes naast loopt tijdens de wandeling wordt vaak niet beloont, waarom niet? Omdat wij van onze honden verwachten dat hij netjes naast loopt! Zo hoort het namelijk! Terwijl dit voor de hond erg lastig is. Er zijn duizenden geurtjes die een stuk interessanter zijn dan netjes naast je te lopen aan de riem. En toch kiezen honden er voor om netjes naast te lopen, en wij negeren dat.

Wat moeten we dan wel doen?

Zoals in het begin al gezegd wordt er vaak gegrepen naar het negeren van slecht gedrag. Terwijl ik denk dat we onze regels/grenzen duidelijk kenbaar moeten maken aan onze hond. Dit betekent natuurlijk niet dat je met een krant achter je hond aan moet. Of dat je fisher disc naar hem gooit op het moment dat hij iets fout doet. Maar benoem wat hij fout doet, en bied hem een alternatief aan.

Voorbeeld: De hond moet tijdens het eten in de mand liggen, maar staat op en loopt de in de rondte.

Naar mijn idee kun je twee dingen doen, het ongewenste gedrag negeren of de hond duidelijk maken dat hij in zijn mand moet gaan liggen. Als we de hond gaan negeren heb je de kans dat de hond leert dat het eigenlijk niet uitmaakt wat hij doet, en de kans bestaat dat hij het in de toekomst dus vaker zal gaan doen. We kunnen er ook voor kiezen de hond duidelijk te maken dat hij toch echt op zijn plaats moet blijven. Op het moment dat de hond opstaat geven we het commando ‘plaats’, dus niet een ‘Nee’, ‘Foei’, o.i.d., maar zeg tegen je hond wat je van hem verlangt en begeleid hem desnoods naar zijn plaats als hij niet weet wat je bedoeld. Zodra hij op zijn plaats is beloon je dit aan de hand van zijn uitvoering. Is het een erg langzame uitvoering (bijv: vijf sec) beloon je hem minder uitbundig, dan een uitvoering die binnen één sec gebeurd. Zo leert hij ook nog eens snel naar zijn plaats te gaan.

We vergeten vaak onze stem te gebruiken, waarmee we zoveel kunnen. Je kunt namelijk op verschillende manieren de hond belonen met je stem, maar je kunt hem ook gebruiken om tegen de hond te zeggen ‘Hé dit wil ik niet hebben!’. Het wordt tijd dat we onze stem weer gaan gebruiken tijdens het opvoeden/trainen van onze honden.

, , , ,