Over Hondsdomheid

Hondsdomheid is opgericht door Ruud Schoorl. De reden waarom deze site bestaat is omdat we met onze eigen hond Mushu, die jullie wel eens voorbij zien komen onze Facebook pagina, zelf tegen een aantal problemen aanliepen waar we niet uit kwamen. Er werd aangeraden het gedrag te corrigeren (ruk aan de riem, tikje in de zij, etc., etc..) als het gebeurde. Deze adviezen hebben wij ook opgevolgd. (op aanraden van de hondenschool waar wij trainde) Nadat wij er achter kwamen dat dit totaal geen resultaat had zijn we verder gaan kijken naar hoe wij het gedrag kunnen beïnvloeden en hebben een gedragstherapeut ingeschakeld.

Deze heeft mij laten inzien dat je de hond niet moet corrigeren voor het ongewenste gedrag, maar dat je de hond moet leren wat je verwacht van hem. En dat je je als eigenaar moet verdiepen in het gedrag van je hond/ras. De gedragstherapeut gebruikte een techniek zonder correcties. En daar stond ik voorheen nogal sceptisch tegenover.

Onze eigen hond is dus de reden dat deze website bestaat! Het heeft mij doen inzien dat de veel gebruikte dominantie-theorie geheel onjuist is en daarom wil ik iedereen op de hoogte brengen hoe je anders met je hond en honden in het algemeen kunt of zelfs moet omgaan.

Honden zijn tenslotte individuen die recht hebben op een goede behandeling. Als je niet weet hoe je op een juiste manier om moet gaan met je hond, dan zijn er voldoende gedragstherapeuten die dat wel weten. Neem contact op met ze als je denkt dat jou hond probleem gedrag laat zien.