Schuldgevoel bij honden bestaat dat?

Een groot misverstand is het gegeven dat wij onze honden een geweten en/of schuldgevoel aanrekenen. We verklaren dat door de lage lichaamshouding en ‘schuldige’ ogen die de hond aanneemt als wij thuiskomen en de krantenbak is weer eens leeg geplunderd. Helaas! Een hond heeft geen schuldgevoel. Het enige wezen op deze aardkloof die gebukt gaat onder een schuldcomplex is de mens. Wij hebben dat schuldgevoel meegekregen vanuit onze opvoeding, geloof, wetten en regels etc. Het geloof predikt over goed en slecht. De wetten behoeden ons (of trachten dat) om overtredingen te maken. Een hond weet echter geen verschil tussen goed en slecht. Hij weet wel welk gedrag hem iets fijns op kan leveren of welk gedrag hem iets onplezierigs kan opleveren. Als hij de uitkomst van dat gedrag koppelt aan uw aanwezigheid, zal hij dat gedrag (wat hem iets fijns oplevert) alleen maar vertonen als u in de buurt bent of (als het hem door u iets onplezierigs oplevert) juist als u niet in de buurt bent.

Tekst: Erwin van Nieuwkoop

Waarom neemt mijn hond dan zo’n ‘schuldige’ houding aan?

whale eyeHonden zijn net zoals wij mensen roedeldieren. De hond heeft nog een klein beetje gedrag van zijn voorvader, de wolf, geërfd. Die lage houding die de hond aanneemt noemt men deemoedsgebaren en zijn er juist voor om agressie bij sociale soortgenoten te remmen. Deze deemoedsgebaren leert de hond als pup in het nest. In het nest spelen de pups bijna de hele dag met elkaar. Dat spel heeft een belangrijk doel. Het aanleren van sociale vaardigheden! In het nest heb je bravoure pups en wat timide pups. Als deze pups met elkaar spelen komt er een moment dat de bravoure pup met zijn scherpe tandjes te hard in de timide pup hapt. De timide pups piept en maakt zich klein. Hierdoor stopt het spel. De bravoure pup leert, door herhaling, dat hard bijten niet handig is, want dan stopt het spel. Hierdoor krijgen de honden van nature een bijtrem bij sociale soortgenoten. De timide pup leert dat als je jezelf klein maakt, dat agressie stopt bij sociale soortgenoten. De timide pup is niet bang, want hij kan volledig op zijn lichaamstaal vertrouwen. Deemoedsgebaren zijn dus een prachtig communicatiemiddel.

Wat gebeurt er als wij een deemoedige hond straffen?

Als wij binnen komen en zien dat bijvoorbeeld de prullenbak weer leeggeroofd is, ziet de hond aan ons gezicht dat wij boos zijn. Boos zijn is een vorm van agressie. De hond zal onze agressie willen remmen door deemoedsgebaren te tonen. Hij doet zijn oren plat, gaat soms laag staan en sommigen gaan zelfs op hun rug liggen. Helaas voor de meeste honden herkennen wij deze signalen niet en denken wij dat hij weet dat hij fout is geweest. Als hij nog een beetje geluk heeft straffen wij hem verbaal. Maar helaas, veel honden moeten hun lage houding bekopen met een greep in het nekvel en worden tegen de grond aangedrukt. Ook het tegen de grond aandrukken is een groot misverstand. Honden worden door hun sociale meerdere niet tegen de grond aangedrukt, maar gaan juist zelf laag liggen om de agressie te stoppen. Als u uw hond straft terwijl hij zich juist klein maakt, zal hij u niet meer als een sociale soortgenoot gaan zien en bang van u worden. Hij vertrouwt u niet meer. Hij zal u proberen te ontwijken. Lukt hem dat niet en heeft u hem in zijn nekvel te pakken, dan heeft de hond geen andere mogelijkheden meer dan te bijten. Deze beet is puur gebaseerd op zijn angst voor u. Helaas krijgt de hond dan de stempel agressief, maar eigenlijk is er maar één persoon agressief en dat is de eigenaar. De hond had geen andere mogelijkheden meer.

Moeten wij dan maar alles van onze hond accepteren?

Nee, dat hoeft zeker niet. Een positieve opvoeding betekent niet dat je alles maar hoeft te accepteren. Een positieve opvoeding betekent dat u uw hond vooral gaat leren wat u wel van hem verwacht. Aanleren is namelijk veel makkelijker dan afleren. Daarnaast probeert u zo veel mogelijk het succes van ongewenst gedrag weg te nemen. Makkelijk? Nee! Maar het is een veel eerlijkere en ook leukere manier van opvoeden. U krijgt een hele andere relatie met uw hond. Een relatie die gebaseerd is op samenwerken.

Samenwerken, kan ik dat mijn hond ook leren?

Jazeker! Van nature is uw hond als roedeldier gewend om samen te werken. Maar omdat wij van deze vaardigheden geen gebruik maken, zullen de meeste honden het niet vanzelf gaan doen. In de Basiscursus bij Hondengedragcentrum Noord-Holland Noord leren u en uw hond binnen vier weken om samen te werken. De cursus is geschikt voor alle honden van 14 weken tot 14 jaar. Met en zonder probleemgedrag. Interesse in deze leuke en diervriendelijke methode? Kijk dan op www.hgcnoordhollandnoord.nl.