Standpunt Cesar Millan

Cesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede baas kunnen zijn voor hun hond. Ook helpt Cesar Millan eigenaren van probleemhonden. De basis van zijn werk is dat de baas moet worden heropgevoed en niet de hond.

Aanraking

De aanraking die hij vaak doet bij de diverse honden die hij onder zijn hoede krijgt wordt door ons gezien als slag of trap Cesar Millan verdedigt zich door te zeggen dat het geen slag of trap is maar puur een aanraking om de hond uit de desbetreffende modus te krijgen. Zoals je in zijn show ziet werkt dit geweldig als hij het uitvoert. Hij leert zijn klanten zelfs hoe hij de trap het beste kan uitvoeren.

Correcties op de nek

In zijn show zie je Cesar Millan vaak aan de riem trekken als de hond ook maar eventjes niet naast hem loopt of achter hem loopt, gecombineerd met het welbekende ‘Tssssst’ geluid. Dit is een hele slimme manier om zijn ‘Tssssst’ kracht bij te zetten. De hond koppelt namelijk de ‘Tssssst’ met de correctie zodat als hij in een later stadium los loopt Cesar Millan alleen maar eventjes ‘Tssssst’ hoeft te roepen. De hond heeft namelijk geleerd ‘Tssssst’ doet pijn!

Alpha Rolls

Om de desbetreffende hond te laten luisteren naar het gezag van Cesar Millan dwingt hij de hond vaak op zijn zij. Dit kan zijn na een lang gevecht aan de riem. Maar Cesar Millan moet als overwinnaar uit de strijd komen. De theorie erachter is dat de hond moet denken dat degene die op zijn zij ligt de verliezer is en moet luisteren naar de winnaar. Wij zien hier niets onschuldigs in toch?? De hond in kwestie wordt gedwongen om in zo’n situatie te blijven liggen terwijl liever had willen vluchten. Cesar Millan maakt het hiermee eigenlijk alleen maar erger voor de hond.

Wat vinden wij nu van Cesar Millan

Cesar Millan heeft goede invloeden maar ook zeker slechte invloeden. De slechte invloeden zijn door de meeste van ons niet eens zichtbaar. Omdat er vaak alleen maar gekeken wordt naar het eind resultaat en dat is vaak een hond die rustig is. Dat is toch prima zou je denken?? Wat is daar nou toch mis mee??

Het probleem met de werkwijze van Cesar Millan is dat de hond er eigenlijk alleen maar slechter van kan worden. Door middel van zijn correcties krijgt de hond een pijn prikkel toegediend waardoor het lijkt alsof de hond zich ineens voorbeeldig gedraagt, maar in werkelijkheid laat de hond vermijdingsgedrag (hij vermijd de pijn/correctie) zien.

Cesar Millan gaat eigenlijk nooit op zoek naar de oorzaak van het probleem. Als hij bij de mensen thuis zit, vraagt hij vaak wat het probleem is en gebruikt hij altijd dezelfde werkwijze om het probleem op te lossen. Hij gebruikt hier de achterhaalde dominantie theorie voor. Het ongewenste gedrag blijft dus altijd aanwezig! Het aanpakken van de oorzaak neemt namelijk veel tijd in beslag die deze druk bezette man niet heeft.

Probleem is dat de hond het koppelt aan de persoon in dit geval dus Cesar Millan, maar als je een hond hebt die dat niet doet wordt het gekoppeld aan de mens en dus krijg je een situatie waarin de hond bang wordt voor iedereen om zich heen. Vaak hoor je dan ook dat het werkt als Cesar Millan aanwezig is, maar als hij weg is gaat het ineens een stuk minder goed.

Uiteraard heeft Cesar Millan ook zijn goede kanten. Hij heeft er namelijk voor gezorgd dat er meer bewustwording bij mensen gecreëerd is. Tevens heeft hij er voor gezorgd dat hondentraining weer op de kaart staat. Weliswaar in een negatief daglicht maar het staat weer op de kaart.