The Dog Whisperer

“Wij zijn de enige soort die onstabiele leiders volgt”, dit is één van de vele quotes van Cesar Millan. Aan het aantal volgers die hij heeft op de diverse sociale media komt deze quote wel heel erg dicht bij de waarheid. Hoe is het mogelijk dat je door middel van honden te rehabiliteren een status van pop idool hebt kunnen verkrijgen. Het is bijna te vergelijken met de status die diverse boybands uit de jaren tachtig hadden.

Held
Door de meeste mensen wordt hij als held gezien, omdat hij de laatste strohalm is die mensen kunnen bedenken om het probleem wat ze met hun hond hebben op te lossen. Als hij het niet kan oplossen dan kan niemand het, wat natuurlijk geheel onjuist is. Er zijn voldoende andere trainers die de problemen op kunnen lossen alleen is hij wel de bekendste van allemaal.

Zijn tegenhanger heeft ook een TV programma alleen daar hoor je niet zo heel veel van. Waarom niet? Omdat haar show een stuk minder spectaculair is dan die van Cesar. Dat verkoopt natuurlijk niet.
Voordat Cesar op TV kwam werd dit al door diverse deskundigen op het gebied van hondengedrag afgeraden, echter heeft National Geographic daar nooit naar geluisterd en heeft gewoon doorgezet. Mede daardoor zijn er nu twee kampen ontstaan, die elkaar bestrijden.

Verouderde technieken
Wat gaat er schuil achter zijn perfect witte glimlach? De man heeft niet eens gestudeerd voor hondengedrag, of hondentaal. Maar toch heeft hij er zijn beroep van kunnen maken door middel van de verouderde dominantie theorie in een nieuw jasje te steken. Waarom geloven we bijna alles wat hij zegt. Waarschijnlijk omdat het op TV is en het dus wel moet kloppen. Maar als we eens goed kijken naar wat hij allemaal doet zien we al snel dat dat hij de honden op zijn manier ‘kalm en onderdanig’ maakt. Wat er echt gebeurd is dat de hond over zijn eigen grens heengaat en na dat moment eigenlijk niets meer leert, en alles toelaat zonder te reageren. Dit wordt ook wel aangeleerde hulpeloosheid genoemd.

Is hij echt zo goed als het TV programma doet lijken? Volgens mij niet. Wat je eigenlijk eens zou moeten doen is zijn programma kijken met het geluid uit, en daarbij niet naar hem kijken maar naar de honden die hij op dat moment onder zijn hoede neemt. Als je dan goed kijkt zul je zien dat de desbetreffende honden het helemaal niet zo leuk vinden om bij hem te zijn maar laten het toe. Als zijn correcties niet werken zie je al snel dat hij zegt dat de riem boven aan de nek moet worden vast gemaakt zodat ze de hond kalm wordt. Wat hier gedaan wordt is de luchtwegen iets afknellen waardoor er minder makkelijk geademd kan worden. Dit pikken de meeste honden niet en gaan dan in gevecht met hem. Na dit gevecht komt Cesar als overwinnaar uit de bus en heeft de hond op de zijn zij gedwongen. Hier was echter niet veel kracht voor nodig omdat hij al uitgeput was van de riem boven aan de nek. Let dan goed op de handen van Cesar de meestal als eerste naar de riem gaan om hem losser te maken waar door de hond weer wat meer lucht krijgt, maar nog wel moet bijkomen van het gevecht en blijft liggen. Werkt hij nou echt met zijn kalme en assertieve energie of zijn de honden uiteindelijk gewoon doodsbang van hem geworden. Hij heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de training methodes 20 á 30 jaar terug gedraaid zijn.

, ,