Turid Rugaas – Verslag seminar Worries, fears and phobics (9 november 2014)

Op 9 november stond er een lezing van Turid Rugaas op het programma die bij de meeste hondenbezitters bekend staat als de ontdekker van de kalmerende signalen bij honden. Ze was op bezoek bij Hondenschool Feedback om een lezing te geven over Worries, fears and phobics (Zorgen, angsten en fobieën). De dag ervoor heeft ze een lezing gegeven over Teenage Dogs (puberende honden) waar ik niet heen ben gegaan, maar achteraf toch spijt van heb gezien de informatie die ze in één dag wist te geven.

Ze begon de lezing door te vertellen dat dit waarschijnlijk niet een lezing zal zijn die je normaal verwacht omdat Turid Rugaas een hele andere kijk/aanpak heeft dan dat je zou verwachten. Ze bekijkt het vaak vanuit de hond, terwijl er door ons gedacht wordt vanuit de mens. Dit maakte mij direct nieuwsgierig, en zorgde ervoor dat ik aandachtig naar haar zat te luisteren.

Luister naar je hond hij weet het beter!

Honden weten het beter dan wij, wij zorgen ervoor dat honden vaak in conflicten terecht komen waar onze honden helemaal niet in terecht hadden willen komen. Wij lopen recht op andere mensen (met of zonder hond) af terwijl honden dat in de natuur nooit zouden doen. Dit is namelijk een bedreiging naar de andere hond toe. Ze zullen altijd een boog maken. De boog kan heel subtiel zijn waardoor het ons niet eens opvalt, maar de boog is er altijd.

Wij zullen dus meer bewust moeten worden hoe onze hond zich op een bepaald moment voelt. Dit kunnen we aflezen aan de hond, hij zal dit namelijk aangeven d.m.v. lichaamstaal. Het is dus van belang dat wij de taal van de hond leren spreken!

Waarom in een boog lopen?

In een boog op een persoon, andere hond aflopen, maakt de situatie minder bedreigend voor jouw hond en de andere hond in kwestie. Er is onderzoek gedaan of dit effect heeft op de hond zijn hartslag. Als er in een boog op de hond afgelopen wordt dan neemt de hartslag van de hond af, of blijft gelijk. Loop je daarentegen recht op de hond af, dan zal de hartslag toenemen.

Nieuwsgierigheid is erg belangrijk

De nieuwsgierigheid van de hond is erg belangrijk, deze zal het meestal overnemen van de hond, ook in situaties waar een hond angstig of bezorgt is. Wordt het de hond te veel dan zal hij dit aangeven d.m.v. zijn lichaamstaal erg belangrijk dus om hier op te letten en we zullen hier dus op moeten reageren. Wordt het een hond teveel dan zullen we afstand moeten nemen. Daarna zal de nieuwsgierigheid het uiteindelijk ‘winnen’ van de zorgen/angsten en zal hij proberen om meer informatie te verzamelen. Hij zal dan uit zichzelf weer richting hetgeen gaan waar hij bezorgd/angstig voor was. Belangrijk is dat hij het uit zichzelf doet. We moeten hem dus niet gaan lokken met voertjes dichtbij iets waar hij angstig/bezorgd voor is. Dat maakt het alleen maar enger voor de hond, laat het hem op zijn eigen tempo uitzoeken. Honden moeten ten alle tijden de mogelijkheid hebben om afstand te nemen. Als de hond geen kant meer op kan zal de hond zich moeten verdedigen. Een angstige hond die aan het onderzoeken is of het nu echt bedreigend is is geen enkel probleem, de hond leert dat het helemaal niet bedreigend is.

Schrikken

De hond kan schrikken van alles wat er in zijn omgeving gebeurd, het is dan zaak om de hond te negeren en er niet gelijk aandacht aan te besteden. Als je de hond negeert terwijl hij schrikt is het voor hem sneller voorbij ook hier geldt dus dat je er geen enorme ophef van hoeft te maken. Een schrikreactie heeft overigens niets met angst te maken.

20141109_115014

Vier redenen waarom honden Angst ontwikkelen

Te vroeg uit het nest gehaald
Puppy’s dienen nooit tussen de 6-7 weken weggehaald te worden uit het nest. Als je dit wel doet vraag je om problemen. De hond heeft zicht nog niet goed kunnen ontwikkelen en er kunnen allerlei gedragsproblemen ontstaan. Hij kan ban worden voor geluiden, blaffen, en zelfs speelgoed/voer gaan bewaken. Als de pup 8 weken is dien je hem ook nog niet uit het nest te halen. Tussen de 8,5 – 12 weken kun je de hond het beste uit het nest halen 10 weken is de beste periode. Je moet jezelf niet laten ompraten om de pup eerder te nemen. Jij koopt de pup dus kun je ook bepalen wanneer je hem komt ophalen. Gaat de fokker moeilijk doen zijn er altijd manieren om het toch op 10 weken te laten uitkomen.

Chronische stress
Valt te herkennen aan een aantal zaken:
• Steeds maar weer likken van vacht, poten enz. Vaak op dezelfde plek.
• Bijten in poten of vacht
• Staart najagen en bijten in staart
• Jagen en happen van en in eigen schaduw
• Plotselinge haaruitval met kale plekken
• Langdurig en vaak rillen
• Bevriezen (hond onderneemt geen enkele actie meer)

Schildklier problemen
Als er een schildklier probleem bij honden is hebben ze vaak last (er zijn uitzonderingen natuurlijk) van een te langzaam werkende schildklier. Honden die bang zijn voor nieuwe dingen, en vaak angst vertonen hebben last van een te snel werkende schildklier. Hierbij zeg ik natuurlijk niet dat alle honden die de symptomen vertonen gelijk last hebben van hun schildklier, maar het zou zomaar kunnen. Wil je weten of jou hond een schildklier afwijking heeft dan zal je je hond moeten laten testen. Hiervoor zal je een compleet bloedonderzoek moeten laten doen, omdat alleen controleren op T4 of T3 niet voldoende blijkt te zijn. Veel dierenartsen doen vaak geen volledig bloedonderzoek terwijl dit wel nodig blijkt te zijn.

Nelis verhoeven van calmingsigns.nl heeft een artikel geschreven over de schildklier en is hier te lezen.

Vervelende/nare ervaringen
Zorg ervoor dat je je hond nooit bang maakt of heel erg laat schrikken, hierdoor kan hij heel erg angstig worden en voor ons vervelend gedrag gaan vertonen.

Problemen oplossen

De drie punten die Turid Rugaas noemde waren:
1) Zorg ervoor dat je hond niet teveel stress opbouwt.
2) Alternatief aanbieden.
3) Een plan maken hoe met het probleem om te gaan.

Natuurlijk heeft een hond op bepaalde momenten stress en dat is ook gezond. Ga eens langzaam lopen en laat hem lekker snuffelen, laat hem nieuwsgierig zijn hier leert de hond het meest van. Als een hond echt bang is in een bepaalde situatie haal hem er dan uit, dit kun je doen door simpelweg een andere kant op te lopen. Wordt je hond lastig gevallen, of zelfs gepest, door een andere hond ga ertussen staan. Dit is een hele effectief manier om de rust weer terug te brengen. Het opsplitsen wordt zelfs door puppy’s in een nest gedaan.

Het oplossen van problemen doe je dus door het te beheersen, een goede planning en het stress level van de hond zo laag mogelijk te houden. Want als een hond heel veel stress ervaart leert hij niets. Problemen oplossen bij honden gaat niet binnen een paar uur dit heeft tijd nodig en een goede planning.

LET OP: Rehabilitatie van de hersenen duurt 9 á 10 maanden soms nog wel langer!!!!

Conclusie

De hele dag door heb ik aandachtig naar haar zitten luisteren hoe ze het e.e.a. vertelde, en het klonk allemaal zo duidelijk. Alleen van theorie naar praktijk is vaak een lastige weg. Alhoewel ze hier ook voldoende tips voor heeft gegeven. Turid kwam op mij over als iemand die heel goed weet waar ze over praat, en een duidelijk standpunt heeft m.b.t. het trainen/opvoeden en omgang met honden.

Alles werd vanuit de hond bekeken, en dat was erg verhelderend en voor mij ook vernieuwend. Al met al een zeer interessante lezing, en stiekem baal ik ervan dat ik de eerste dag gemist heb.

, , , ,