Verantwoordelijkheid nemen

Hoe moeilijk is het om met elkaar rekening te houden. Als je weet dat je hond niet te vertrouwen is met kleinere honden, ga je dat dan tegen iedereen met een kleine hond vertellen, zodat ze rekening met jou moeten houden? Je zou er ook voor kunnen kiezen om met jou hond te gaan trainen zodat hij beter met kleinere honden kan opschieten. Dit betekend dus dat je de verantwoordelijkheid op je neemt om te zorgen dat jou hond geen ‘gevaar’ meer is voor de omgeving.

Omgekeerde wereld

Vanmorgen kwam ik tijdens mijn wandeling een hond tegen waarvan ik de achtergrond en de eigenaar ken. In het verleden heb ik al eens een aanvaring gehad waardoor onze verhouding een beetje scheef liggen. Wij liepen recht op elkaar af met in mijn achterhoofd wetende dat zijn hond niet erg goed omgaat met kleinere honden. Dus op een bepaald moment besluit ik dat ik mijn hond rechts (meer naar rechts kon niet vanwege een drukke weg en ik toch nog wel wat jaartjes wil meegaan) van mij ga laten lopen, waardoor er meer ruimte ontstaat tussen zijn hond en mijn hond en er makkelijker ingegrepen zou kunnen worden mocht het toch mis gaan.

Op het moment van passeren wil de hond gaan snuffelen aan mijn hond waarop deze reageert door te gaan blaffen. Ik zeg ‘kom op’ en loop door, waarop de man mij achterna roept: ‘de volgende keer laat ik hem los!’ Waarop mijn antwoord is ‘Prima, dan doe je dat toch?’. Hierna werd er nog een beledigende opmerking mijn kant op geroepen waarop ik mij omdraai om hem het e.e.a. uit te leggen.

Er ontstond een discussie waarin ik de man heb geprobeerd uit te leggen dat ik niet degene moet zijn die rekening moet houden met zijn hond maar, dat hij rekening moet houden met de honden in zijn omgeving. Anders is het een beetje de omgekeerde wereld aan het worden en moet ik lijstjes gaan bijhouden met welke hond er wat aan de hand is. Het is zijn hond en dus zijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat zijn hond geen ‘problemen’ veroorzaakt. Hoe hij dat kan doen heb ik hem ook meteen uitgelegd. Hond kort houden en loop met een boog om de andere, kleinere, honden heen. Dat doe ik ook met mijn eigen hond. Het is niet mijn probleem dat zijn hond op een bepaalde manier reageert. Net zomin het zijn probleem is dat mijn hond reageert op andere grotere honden.

Verantwoordelijkheid

We moeten eens bij onszelf te rade gaan in plaats van het probleem op iemand anders af te schuiven. In plaats van te denken ‘Mijn hond heeft een probleem dus daar moet iemand anders maar rekening mee houden’ zou dit moeten worden omgedraaid in: ‘Mijn hond heeft een probleem, laat ik de problemen uit de weg gaan en gaan kijken hoe we deze problemen kunnen gaan oplossen’.

Nogmaals als eigenaar van je hond ben jij verantwoordelijk voor het gedrag en het handelen van je hond. Weet je dus dat hij niet met kleinere honden kan blijf er dan bij uit de buurt. Kan je hond niet met grotere honden, blijf er dan voorlopig bij uit de buurt. In plaats van jou probleem in iemand anders schoenen te schuiven zou je de hulp van een professional kunnen inroepen om je probleem minder te maken of zelfs op te lossen.