Vuurwerk vanuit het oogpunt van uw hond

Verplaats uzelf eens in de positie van uw hond. Normaal gesproken klinkt, ziet en ruikt alles ‘s avonds hetzelfde. Seizoenen veranderen geleidelijk, maar dan opeens ruik je ineens een hele andere lucht. En ben je omringd door harde knallen, lichtflitsen, en dit allemaal zonder een duidelijke reden. Je kunt niet verklaren waar het vandaan komt, en wat je ook probeert, het houdt maar niet op. Je kunt er niet voor weglopen, het is oudejaarsavond!

Als jij dat dier zou zijn, wat zou jij proberen te doen?

Als u weet dat uw huisdier last heeft van angst raden wij u aan om contact op te nemen met een gediplomeerde gedragsdeskundige die weet hoe hij dit probleem kan aan pakken. (http://www.honden-gedragstherapie.nl/)

Heb je nog tijd genoeg, of ben je al te laat?

Als je nu nog wil gaan trainen om je hond over zijn vuurwerkangst heen te helpen dan ben je helaas te laat begonnen, neemt niet weg dat je volgend jaar natuurlijk gelijk kunt gaan beginnen met trainen. Het beste kun je aankomend jaar dus vroeg beginnen met trainen, en dit blijven herhalen zodat je hond went aan de geluiden.

Hoe kun je een hond over zijn vuurwerkangst heen helpen?

Je kunt de hond prima zelf trainen om gewend te raken aan het geluid van vuurwerk, echter blijft de geur die op oudejaarsavond in de lucht hangt een ander verhaal. Die kun je alleen nabootsen als je daadwerkelijk vuurwerk gaat afsteken, maar hoe kun je je hond nu zoveel mogelijk laten wennen aan die harde klappen? Dit kun je doen door gebruik te maken van een zogenaamde vuurwerk cd, of van video fragmenten van vuurwerk die er op youtube te vinden zijn.

Hond met CD

  • Zet het geluid zo zacht mogelijk en als je gebruikt maak van de diverse Youtube video’s zorg er dan voor dat je de helderheid van je scherm op een zo’n laag mogelijk stand zet.
  • Terwijl het geluid op de achtergrond afspeelt doe je de dingen die je normaal ook overdag doet. Begin nu langzaam het volume iets harder te zetten totdat je een minimale reactie bij je hond ziet.
  • Ga niet op de bank zitten en naar je hond lopen staren of hij/zij wel een reactie geeft!
  • Na een aantal dagen kun je het volume weer iets harder zetten maar LET OP Doe dit alleen als je hond totaal geen reactie meer geeft op het vorige geluidsniveau. Zorg ervoor dat je het volume niet te hard zet, doe dit dus in kleine stapjes zodat de hond hier weinig van merkt.
  • Start langzaam met de vuurwerk geluiden te koppelen aan beloningen. Geeft hem te eten terwijl de vuurwerk geluiden op de achtergrond te horen zijn, of geef hem hele lekkere beloningsnoepjes die hij anders nooit krijgt.
  • Je kunt tijdens het afspelen van deze vuurwerk geluiden een leuk spelletje met de hond spelen. De hond leert: ‘vuurwerk = leuk!’
  • Als je hond bang is voor andere geluiden, waarom zou je ze niet opnemen op een cd zetten en afspelen zodat je je hond ook kunt laten wennen aan deze geluiden. (Denk hierbij aan spelende kinderen, vrachtwagens, aanhangwagens, bussen, stofzuiger, etc.,etc..)

Marco Starink legt uit op welke signalen je moet letten, en hoe je de hond kunt trainen.

Snelle oplossingen bestaan niet tijdens het trainen van je hond, de snelle oplossingen die aangeboden worden werken vaak averechts. Beter is het om meer tijd en aandacht te besteden aan het gedrag van de hond en hierop de training aan te passen.

, , ,