Waarom doet mijn hond …

Op het internet zie ik vaak de vraag voorbij komen waarom doet mijn hond …? Ik begrijp heel goed waar deze vraag vandaan komt. Wij willen graag kunnen uitleggen waarom een hond doet wat hij doet, maar bij het trainen van een hond is het volgens mij niet belangrijk (mits het geen medische oorzaak heeft) om te weten waarom een hond doet wat hij doet, hij doet het! Dus wordt het tijd om wat aan het gedrag te gaan veranderen d.m.v. training.

Mensen zijn zo druk bezig met het stellen van de waarom vraag, dat er helemaal niet meer gelet wordt op WAT de hond op dat moment aan het doen is. Misschien moeten we er ons bij neerleggen dat we waarschijnlijk nooit het antwoord krijgen op de waarom vraag. Zoals Ian Dunbar het zo mooi zegt in dit filmpje (rond 1m 53s), je weet niet eens wat je partner aan het doen laat staan dat je er achter komt waarom je hond iets doet.

Verloren tijd

We verdoen veel van onze tijd met deze waarom vraag terwijl het gedrag van de hond niet wordt aangepakt. Dit wordt meestal zo gelaten, of wij gaan er smoesjes voor verzinnen die goed in ons straatje passen. Dit is heel veel verloren tijd, deze tijd had beter besteed kunnen worden aan het zoeken naar een oplossing, en daarna vooral aan het trainen van je hond.

Je weet van te voren vaak al hoe de hond zal reageren in een bepaalde situatie, laten we daarop inspelen en dat ‘ongewenste’ gedrag ombuigen door middel van training. In mijn optiek is de hele waarom vraag dus niet relevant omdat je zult moeten werken aan ander gedrag wat je graag wil zien.

,