Wat is een clicker?

De clicker is er in diverse vormen en maten.Een clicker is een klein plastic kastje met daarin een metaal plaatje dat je in kunt drukken waardoor er een ‘click’ geluid ontstaat. De clicker maakt altijd hetzelfde geluid waardoor de clicker een handig hulpmiddel om het correcte gedrag van de hond te kunnen belonen. Maar voordat uw hond weet wat de click betekent moet u hem wel aanleren dat de click betekent dat hetgeen de hond aan het doen is ook het goede is. maar hoe weet de hond nu dat de click betekent dat hij iets goeds gedaan heeft, hiervoor moeten we hem leren dat de click hem iets oplevert.

Hoe leert u de hond de clicker aan?

Het geluid dat de clicker geeft betekent in het begin voor de hond helemaal niets. Als u de clicker indrukt en hij maakt het click geluid kan het zo zijn dat de hond u aan staat te kijken; ‘van wat is dat nu weer?’ Sommige honden kunnen schrikken van het geluid dat de clicker maakt, dan kan het zijn dat de clicker een te hard geluid maakt, je kunt de clicker dan achter je rug houden om het minder hard te laten klinken. Er zijn ook clickers op de markt die een zachter geluid maken.

Daarom moeten we de hond leren dat de click iets lekkers gaat opleveren.

 • Stap 1) Druk de clicker in zodat het ‘click ’ geluid te horen is.
 • Stap 2) Geeft hem iets lekkers
 • Stap 3) Herhaal dit.

Zorg er in deze aanleerfase voor dat de hond niet steeds hetzelfde doet. Click de ene keer voor kijken naar je, de andere keer voor zitten, weer een andere keer voor staan. Sommige honden zijn hele snelle leerlingen en hebben na een aantal keer door dat er na een click iets lekkers komt.

Kent mijn hond de betekenis van de clicker?

Je kunt heel snel en simpel testen of je hond de betekenis van het geluid van de clicker kent. Dit kun je heel simpel testen door te clicken op het moment dat de hond wegkijkt van je. Kijkt hij bij het horen van de click direct om naar je, dat kun je ervan uitgaan dat hij weet wat de click betekent, en kun je met de clicker gaan trainen. De mogelijkheden zijn eindeloos, het vergt creativiteit van u als eigenaar en inzet van de hond.

Hoe de hond iets aanleren?

Als u gaat trainen met de clicker probeer dan het uiteindelijke doel in kleine stapjes op te splitsen. Houd het zo leuk mogelijk voor jezelf en voor de hond. Heb je heel lang al geen click meer gegeven tijdens het aanleren van iets, doe dan een paar stapjes terug zodat er weer veelvuldig geclickt wordt en de hond weer weet wat hij moet doen, ga dan weer een stapje verder.

Clicker oefening je hond in een doos laten staan/zitten.

Een leuke oefening om je clickerskills te trainen is je hond proberen in een doos te clicken. Het einddoel is de hond in de doos te laten staan/zitten. Dit moeten we dus opsplitsen in kleine stapjes.

 • Stap 1) Als de hond naar de doos kijkt.
 • Stap 2) Hond doet stap richting de doos.
 • Stap 3) Hond doet meerdere stappen richting de doos.
 • Stap 4) Hond tilt poot op om in de doos te gaan.
 • Stap 5) Hond gaat met poot in de doos staan.
 • Stap 6) Hond staat met poot in doos en tilt zijn andere poot op om in de doos te gaan.
 • Stap 7) Hond staat met voorpoten in de doos.
 • Stap 8) Achterpoot in de doos.
 • Stap 9) beide achterpoten in de doos.

Zo kun je elke oefening die je maar kunt bedenken opsplitsen in dit soort kleine stapjes, en de hond dit met de clicker aanleren.

Laat je mij weten of het je gelukt is om je hond in een doos te clickeren?
Dat kun je gewoon hieronder doen bij de reacties, of stuur mij een mail met filmpje om te laten zien hoe goed jij en je hond dit doen!