Werken schok-/prikbanden echt?

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag of schokbanden / prikbanden echt werken moet ik jullie eerst wat andere vragen stellen.

Doet een fiets zijn werk?
Doet een auto zijn werk?
Doet een trein zijn werk?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk een volmondig Ja. Natuurlijk werken ze allemaal. Je kunt ze allemaal gebruiken om van Amsterdam naar Maastricht te gaan. Op de fiets kost het je zeer veel inspanning en tijd om in Maastricht aan te komen, met de auto kost het je benzine en tijd, en ga zo maar door. Alles heeft zo zijn prijs, daar kun je simpelweg niet omheen.

Dit geldt ook voor het trainen van honden. Je kunt gaan trainen met diverse middelen zoals een gewone riem, prikband, slipketting, schokband, harnas, halti, gentle leader etc.,etc. De vraag hierbij is ook weer welke prijs je er voor betaald, of nog belangrijker, welke prijs betaald je hond er voor.

Er word nog vaak getraind met slipkettingen / prikbanden of vanuit de dominantie theorie. Vraag je hierbij dus altijd af wat je hond er uiteindelijk voor betaald. Door het gebruik van deze middelen/technieken kan het zo zijn dat de hond hierdoor probleemgedrag gaat vertonen. De hond kan hier nerveus, teruggetrokken of nog erger agressief/reactief van wordt.

Als je gebruik maakt van positieve training technieken hoef je je hier geen zorgen over te maken, omdat je de hond er geen pijn mee doet en de hond wil iets voor jou gaan doen. Elke keer dat je gaat trainen is de hond enthousiast en bereid om te leren.

, ,