Zomer

Zomer! hé hé, eindelijk is het dan zo ver. Heerlijk weer in aantocht en dat wordt dus lekker genieten samen met de hond. Echter is dat laatste niet zo’n goed idee om dat op het warmst van de dag te gaan doen. Dit omdat het asfalt/tegels dan erg warm en onaangenaam kan zijn voor onze trouwe viervoeter. Denk maar eens aan: Je bent op het strand, je ligt lekker op je handdoek en je wilt het water in. Al huppelend maar met rare sprongetjes ren je over het hete zand om bij het water te komen. Dat zand was heter dan je dacht hé? Zo voelt het dus ook voor onze hond!

Hoe weet ik hoe warm de asfalt/tegels zijn?

Druk je hand voor zo’n 7 á 10 seconden op het asfalt om te kijken hoe heet het al voor jezelf voelt. Bedenk dan eens hoe het voor de hond zal aanvoelen. Onze huid zit anders in elkaar dan de huid van een hond.

Hond in de auto

Honden achterlaten in auto’s met dit warme weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto.

Dit filmpje laat goed zien hoe warm het wordt in een auto ook al staan de ramen op een kier.

Hond in auto aangetroffen

Wanneer u in een auto een hond aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance.

Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek op de buik van de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand!

Ruit inslaan

Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval.

Het beste dat je op dit soort warme zomer dagen kunt doen is. Leker lange wandelingen maken met de hond als de schaduwen het langst zijn. Oftewel laat de hond ’s morgens vroeg en ’s avonds laat uit. De temperaturen zijn dan een stuk lager dan midden op de dag!

, ,